Afbouwen fiscaal voordeel nekslag voor groen beleggen

Over twee jaar zijn alle groenfondsen in Nederland verdwenen.

Bijna de helft van de groenfondsen is het afgelopen jaar stopgezet vanwege het verdwijnen van fiscale voordelen. Dit blijkt uit navraag van BNR. Begin vorig jaar waren er nog negen officiële groene beleggingsinstellingen, daarvan zijn er nog vijf over. ABN Amro, ING, Triodos, Rabobank en Meewind hebben nog groenfondsen. ASN heeft haar groenfonds omgebouwd tot een fonds met een andere strategie voor energie en innovatie. De voorspelling bij BNR luidt dat er over twee jaar geen groenfonds meer over is.

Over groene beleggingen hoefde geen belasting  te worden betaald  als de waarde ervan onder een bepaald drempelbedrag bleef. In 2024 was de drempelwaarde ruim 70.000 euro, tegenover ongeveer 25.000 euro dit jaar. Ging het om fiscale partners, dan was het drempelbedrag twee keer zoveel. In 2027 verdwijnt de fiscaal gunstige regeling helemaal.

Hoewel het rendement op groene beleggingen laag is, zorgde het belastingvoordeel er jarenlang voor dat beleggers toch wilden instappen, aldus BNR. Duurzame initiatieven die weinig opbrengen, konden zo toch doorgaan. Voor iedere euro die de overheid uitgaf aan de regeling werd door private partijen tussen de 29 en 34 euro aan duurzame projecten gefinancierd, becijferde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in 2019.

 

Gerelateerde artikelen