Aedes: ‘Starre regels accountantscontrole maken hulp aan woningzoekenden moeilijker’

De starre regels voor de accountantscontrole maken het erg moeilijk voor woningcorporaties om de meest kwetsbare doelgroepen te huisvesten. Dat schrijft Aedes in een brief naar de Tweede Kamer, die woensdag 30 september een overleg heeft over woningcorporaties.

Sinds kort moet de accountant er bij de jaarlijkse controle op toezien dat de woningcorporatie bij alle nieuwe verhuringen het inkomen van de bewoner juist heeft getoetst. In sommige gevallen is dat echter onmogelijk, zo stelt Aedes.. Bijvoorbeeld als de woningen door een andere instantie worden gebruikt voor de opvang van daklozen, probleemjongeren, mensen die begeleid moeten wonen en slachtoffers van huiselijk geweld.

Zorgen woningcorporaties hier echter niet voor, dan kan hen dat een oordeelsonthouding van de accountant opleveren. Terwijl het in dit soort gevallen gaat om huurders die dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben vanwege hun situatie, los van hun inkomen. Aedes roept de Tweede Kamer op om in dit soort gevallen een uitzondering toe te staan.

 Brief Aedes

Gerelateerde artikelen