Aedes: Overgangsregeling maximale benoemingstermijn accountant

Woningcorporaties die lid zijn van koepelorganisatie Aedes of commissarissen in dienst hebben die lid zijn van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) hoeven pas vanaf 1 januari 2017 te voldoen aan de maximale benoemingstermijn voor accountants, zoals die in de nieuwe Governancecode staat. Hierdoor hoeven corporaties niet per se in de tweede helft van 2015 een nieuwe accountant te zoeken, als hun huidige accountant nu al acht jaar voor ze werkt.

Aedes en de VTW hebben hiertoe een overgangsregeling in het leven geroepen, omdat 2015 een ingewikkeld verslagjaar is door de invoering van de nieuwe Woningwet. Volgens de nieuwe Governancecode mogen woningcorporaties niet langer dan acht jaar gebruikmaken van dezelfde accountant, om de onafhankelijkheid van de accountantscontrole te waarborgen. Deze bepaling zou in eerste instantie gelden vanaf verslagjaar 2015. Dat zou betekenen dat tussen de 100 en 150 corporaties nog in 2015 van accountant moeten wisselen.

Turbulent verslagjaar
 
Aedes en de VTW besloten tot een overgangstermijn, omdat 2015 met de invoering van de nieuwe Woningwet een turbulent verslagjaar is voor woningcorporaties. ‘Het werk van de accountant over 2015 is daarmee ingewikkelder dan normaal gesproken. Een overdracht tussen de oude en nieuwe accountant, juist in dit jaar, is daarom voor veel corporaties niet handig. Daarnaast is het voor corporaties belastend om juist in dit drukke jaar op zoek te moeten gaan naar een nieuwe accountant en een offertetraject met verschillende accountantskantoren te starten,’ aldus Aedes.

Organisatie van openbaar belang
 
Minister Dijsselbloem van Financiën stelde onlangs voor om woningcorporaties voortaan aan te merken als organisaties van openbaar belang (OOB). Door de OOB-status stelt de overheid strengere eisen aan de accountants die bij deze instellingen de jaarrekening controleren. Een van die eisen is een verplichte ‘accountantsroulatie’: OOB’s moeten elke tien jaar van accountant wisselen. Mochten corporaties op korte termijn die OOB-status krijgen, dan pleit Aedes ook op dat punt voor een overgangsregeling, zodat corporaties niet nog in 2015 van accountant moeten wisselen.

Gerelateerde artikelen