Advocaten willen accountants horen in groot fraude-onderzoek
Michiel Satink
Dat bleek uit de inleidende zitting in de strafzaak die draait rondom de verduistering van 29 miljoen euro. Mogelijk is dat geld weggesluisd na het faillissement van het Twentse vastgoedbedrijf Megahome in 2016. De fraudezaak werd opgestart na een FIU-melding over een vrij onbekende stichting in de polder. Deze stichting Bevordering Sportactiviteiten Kraggenburg had 29 miljoen euro op de bank staan. Met een dergelijk bedrag zou je denken dat Kraggenburg een Olympische stad is, zei de officier van justitie over het polderdorp. Van wie die FIU-melding kwam, is niet bekendgemaakt.
Miljoenenproblemen versus woningbouw
De voormalig eigenaar van Megahome, een 61-jarige man uit Zenderen, zijn rechterhand – een 65-jarige man uit Kraggenburg – en een hele trits bedrijven staan terecht in deze witwaszaak. Die 29 miljoen zou mogelijk zijn weggesluisd rond het faillissement van Megahome. Dit bedrijf liet een schuldenlast achter van meer dan 260 miljoen euro. Het faillissement had grote problemen tot gevolg bij meerdere grote bouwprojecten in onder meer Emmen, Hardenberg en Marknesse. Megahome zou in Emmen 1.200 woningen gaan bouwen. Diverse gemeenten spanden juridische procedures aan. Zo deed de gemeente Houten aangifte van valsheid in geschrifte door Megahome rond een project van 41 miljoen euro.
'Een deal'
De faillissementsfraude is – nog – geen onderdeel van de strafzaak. Het Openbaar Ministerie en de advocaten van de verdachten hebben al verkend of een deal mogelijk is. Ze willen het onderzoek naar de faillissementsfraude in deze zaak achterwege laten om het proces te bespoedigen. Hiertoe willen beide partijen zogeheten procesafspraken maken. Dat betekent dat in ruil voor een al dan niet gedeeltelijke bekentenis het OM vermoedelijk met lagere strafeisen komt. Dat voorkomt een verdere vertraging van dit dossier. ,,De faillissementsfraude speelt op de achtergrond van deze witwaszaak'', zei de officier van justitie. ,,Daar zijn grote maatschappelijke belangen mee gemoeid, waaronder het belang om deze zaak via procesafspraken sneller af te doen.''
Procesafspraken
Het is de vraag wat de rechtbank in Zwolle van die procesafspraken vindt en of ze daar op voorhand al iets over wil zeggen. De verdediging heeft al aangegeven dat als de faillissementsfraude toch onderdeel wordt van de strafzaak, ze tientallen getuigen wil horen. Dat zijn onder meer medewerkers van de Rabobank, van het accountantskantoor De Jong & Laan en van de vastgoedbedrijven Nebo en Megahome. De Jong & Laan was het accountantskantoor van Megahome.
Het door dit accountantskantoor gegeven advies, waarop de hoofdverdachte volgens zijn advocaten mocht vertrouwen, speelt hierin ook een rol. Daarnaast zou een filiaal in Hong Kong fictief zijn opgezet zodat kosten in rekening gebracht konden worden. Een werkneemster die in 2020 in Hong Kong gehoord is, heeft dat bevestigd. De verdediging wil dan ook haar horen, wat mogelijk een extra vertraging met zich meebrengt. Het duurde ruim 7,5 maand voordat de Nederlandse autoriteiten toestemming van Hong Kong kregen om daar het verhoor te houden.
De omvangrijke strafzaak wordt later dit jaar vervolgd. Dan wordt ook bekend of de rechtbank op voorhand akkoord gaat met procesafspraken.