Administratief medewerker verduisterde 3 ton van haar werkgever
De fraude ging verbluffend simpel, bleek uit de strafzaak in de rechtbank in Zwolle. De nu 55-jarige Maria L. begon in 2000 aan haar functie op de financiële administratie van Martiniplaza, organisator van evenementen. Jaren later kreeg de verantwoordelijkheid over de kasstroom. Eerst ging dat alleen nog over de parkeerkaarten. ,,Ik kreeg geld om te tellen en dat was niet voorgeteld. Er was ook geen uitdraai van ofzo. Voor mij was het makkelijk een ander bedrag in te vullen dan de werkelijkheid'', zei ze tegen de strafrechters in Zwolle.
Ze is even stil als ze terugdenkt aan hoe het gegaan is. Ergens in 2014 kreeg ze ook het beheer over de horecagelden, een veel grotere kasstroom. Ook nu kon ze verbluffend simpel geld verduisteren. Ze kreeg het geld en de lijsten van de barmedewerkers. Ze telde het geld en vulde de voorraadlijst van de dranken in. Nadat zij bedragen in een Excel-sheet had ingevuld, gooide ze de lijsten van de barmedewerkers weg. Ook hier correspondeerde de hoeveelheid contant geld netjes met wat zij had ingevuld. Alleen dat was altijd een lager bedrag dan er werkelijk in kas was. ,,De lijsten werden nooit gecontroleerd'', zei ze.
,,Ik dacht ik leen het even. Ik ga het terugbetalen'', zei ze de rechters over het moment dat ze in 2014 voor het eerst een greep in de kasgelden deed. Wat begon met een 'onschuldig online spelletje' groeide uit in een jarenlange zware gokverslaving. De bedragen liepen alsmaar op. Bijna iedere dag nam ze op weg naar huis contant geld mee en stortte dat op haar bankrekening bij een tabakswinkel bij haar huis.
De Financial Intelligence Unit (FIU), waar wettelijke meldingen van verdachte transacties binnenkomen, kreeg in 2019 meldingen binnen dat L. wel erg veel contant geld op haar rekening stortte. De ING deed per brief navraag bij haar. Die viel op een vrijdag in februari 2019 bij haar op de mat. Toen haar baas haar maandag naar haar weekend vroeg, barstte ze in huilen uit en biechtte alles op. Ze had 15.000 euro verduisterd, zei ze, en werd op non-actief gesteld. Martiniplaza sloeg aan het rekenen en kwam erachter dat er 40.000 euro ontbrak. De vrouw gaf toe dat ze inderdaad meer dan die 15.000 euro verduisterd had. Ze tekende met Martiniplaza een overeenkomst om dat bedrag terug te betalen. Een overeenkomst die haar voormalige werkgever nu betwist, nadat de FIOD erachter kwam dat het om een veelvoud van dat bedrag ging. In totaal wist L. in vier jaar tijd 296.000 euro naar de tabakszaak in haar zakken mee te nemen. Driekwart ervan ging op aan online gokspellen. Martiniplaza wil dat ze het volledige bedrag terugbetaalt.
,,Ik heb het gedaan'', zei de vrouw huilend. ,,Als ik het kon terugdraaien, zou ik dat doen.'' In vier jaar tijd deed ze meer dan tweehonderd contante stortingen. En elke keer opnieuw besloot ze er niet mee te stoppen, zei de officier van justitie. ,,Ze gokte erop dat de verduistering niet of niet in de totale omvang ontdekt zou worden. Voor dit bedrag kun je in Groningen een eengezinswoning met tuin en vijf slaapkamers kopen.''
De officier eiste achttien maanden cel tegen de vrouw, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Advocaat Dick Hassink vond dat L. niet de cel in moet. Het werd haar wel erg makkelijk gemaakt door Martiniplaza. ,,Het gebrek aan controle is schokkend voor een bedrijf dat in 2018 kennelijk een omzet draaide van 6,4 miljoen euro.'' L. is inmiddels begonnen met terugbetalen.
Het vonnis volgt op 10 december.