Administratie advocaat ten onrechte verworpen

Rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat de Inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat de administratie van een advocaat dient te worden verworpen. Een opgelegde informatiebeschikking wordt vernietigd.

De administratie van een advocaat is opgemaakt in een word document. Dit document is geprint. Het originele word document is na het printen van de computer verwijderd. De onderliggende stukken bestaan uit een stapel aan elkaar geniete bonnen.

Volgens de Inspecteur voldoet de administratie van de advocaat hiermee niet de wettelijke normen van artikel 52 AWR. Hij heeft daarom ten aanzien van de advocaat een informatiebeschikking genomen. In geschil is of dat terecht is.

De Inspecteur heeft in de informatiebeschikking verwezen naar nota’s en bonnen, al dan niet als stapel aan elkaar geniet, maar heeft geen van die stukken in deze procedure overgelegd.

Rechtbank Noord-Holland kan derhalve niet beoordelen of de administratie van de advocaat gebreken vertoont die dermate ernstig zijn dat hierdoor de boekhouding als grondslag voor de winstberekening dient te worden verworpen. Gelet op de bewijslastverdeling kan het gevolg hiervan niet voor rekening van de advocaat komen, oordeelt de Rechtbank.

Of de advocaat al dan niet medewerking wilde verlenen ten behoeve van onder meer het maken van kopieën van de administratie, is niet van belang omdat aan de vaststelling van de informatiebeschikking alleen schending van de administratieplicht ten grondslag is gelegd en niet tevens schending van de informatieplicht (artikel 47 AWR).

De Inspecteur heeft niet aannemelijk gemaakt dat de administratie dient te worden verworpen. De informatiebeschikking wordt vernietigd. De Rechtbank ziet geen aanleiding de Inspecteur te veroordelen tot betaling van een schadevergoeding.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen