Acupunctuur vrijgesteld van btw

Gerechtshof Den Bosch heeft geoordeeld dat acupunctuurbehandelingen die geregistreerde artsen verrichten voor hun patiënten btw-vrijgesteld horen te zijn. De fiscus heeft volgens het Hof onterecht gemeend zich op de Wet BIG te kunnen beroepen om acupunctuurbehandelingen door artsen buiten de btw-vrijstelling te plaatsen.

Hof Den Bosch deed in een vandaag gepubliceerd vonnis uitspraak in een al langer slepende zaak van een arts die beroep aantekende tegen het vervallen van de btw-vrijstelling voor zijn medische acupunctuurbehandelingen. Volgens de Belastingdienst is acupunctuur sinds 1 januari 2013 niet meer vrijgesteld van btw, waar tot dan toe over alle behandelingen van artsen de btw-vrijstelling van toepassing was.

De acupunctuurbehandeling door artsen werd daarmee voor patiënten 21% duurder. De arts in de zaak heeft al begin 2013 een procedure aangespannen tegen het vervallen van de btw-vrijstelling.

Het Gerechtshof stelt dat alle behandelingen die geregistreerde artsen verrichten voor hun patiënten vrijgesteld horen te zijn en baseert zich daarbij op Europese fiscale regelgeving, Nederlandse belastingwetgeving en de Wet BIG die registratie van en kwaliteitseisen voor artsen regelt.

Gerelateerde artikelen