Verhogen toegevoegde waarde accountant bij pensioenvraagstukken

Pensioenvraagstukken bieden veel potentie voor accountantskantoren die hun adviesomzet willen laten groeien. Hoe pak je dit aan? Met de software en services van Actucomp is de stap richting pensioendiensten eenvoudig te maken.

Accountants spelen een belangrijke rol bij diverse vraagstukken op pensioengebied. Dat stelt Annemiek van den Eshof, één van de oprichters van ActuComp, specialist in actuariële software en rekentools op het gebied van pensioen. “De accountant is veelal  betrokken bij deze vraagstukken. Ook wanneer het kantoor niet over een pensioenadviesafdeling of de benodigde rekentools beschikt. Met de juiste tools en ondersteuning kan de accountant zijn toegevoegde waarde op dit gebied snel verhogen.”

Waardering pensioen- en lijfrenteverplichtingen
ActuComp is begonnen met de ontwikkeling van rekentools op het gebied van collectief pensioen en ondersteunt hiermee organisaties uit de top van de pensioenadviesmarkt. Inmiddels levert ActuComp ook diverse rekentools aan Accountantskantoren.

“Jaarlijks moeten bijvoorbeeld de pensioen- en lijfrenteverplichtingen worden gewaardeerd.” vertelt Annemiek. “Nu pensioenopbouw in eigen beheer is afgeschaft en er geen stamrecht BV’s meer bijkomen, blijven de expiratie, de jaarlijkse waardering voor de jaarrekening en de waardering voor een dividendtoets over. Met onze tool kan de accountant de jaarlijkse berekeningen met één druk op de knop allemaal tegelijk uitvoeren, inclusief rapportage in eigen huisstijl. Dat bespaart veel tijd.”

“Ook kan de Pension Services Desk van ActuComp deze berekeningen verzorgen. Bijvoorbeeld bij een gering aantal dossiers, of bij complexere berekeningen. Dat bespaart kosten van een software licentie voor een te beperkt gebruik en ontzorgt. Bijvoorbeeld een expiratie van een stamrechtkapitaal lijkt wel eenvoudig, maar is dat niet omdat er veelal meer en betere oplossingen zijn dan menigeen veronderstelt. Belangrijk dus voor een deskundige advisering van de klant” 
 
Flexibilisering bij ingang pensioen- of lijfrentekapitaal
Nog een hot thema in pensioenland: flexibilisering. Een deelnemer aan een pensioenregeling heeft allerlei mogelijkheden om bij pensioeningang het pensioen te personaliseren. Van den Eshof: “Voor een ondernemer kunnen deze keuzes deel uitmaken van zijn financiële planning. Bijvoorbeeld eerder of later met pensioen gaan, of het partnerpensioen uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Een andere optie is kiezen voor eerst een hogere en later een lagere uitkering, de zogeheten hoog-laag-constructie. En straks met het nieuwe pensioenakkoord wordt het ook mogelijk om bij pensioenring 10% van de waarde ineens op te nemen. De flex-tool van ActuComp maakt de financiele consequenties van deze keuzes inzichtelijk. 

“Verschillende verzekeraars bieden de mogelijkheid om een variabele uitkering aan te kopen voor zowel pensioen als lijfrente producten”, aldus Van den Eshof. “In tegenstelling tot de aankoop van een vaste uitkering beweegt de hoogte van de uitkering dan mee met het beleggingsresultaat van het gekozen beleggingsproduct, de zogenaamde lifecycle. 

ActuComp heeft een tool om lifecycles met elkaar te vergelijken. Op basis van een scenario-analyse laten we zien hoe de uitkering zich naar verwachting ontwikkelt, maar ook wanneer het economisch tegenzit of juist meezit. De resultaten van de berekeningen worden overzichtelijk weergegeven in grafieken. Aan de hand hiervan kan worden afgeleid welke optie het best past bij het risicoprofiel van de klant."

Ook de verdeling van pensioen bij scheiding is een vraagstuk dat veelvuldig voorbij komt. Ook hiervoor biedt ActuComp een rekentool en bij complexe zaken bieden wij specialistische ondersteuning.”

Waardering Employee Benefits verplichtingen (IFRS/IAS19)
ActuComp ondersteunt ook diverse accountantskantoren met tools en diensten bij de waardering van Employee Benefits, zoals verplichtingen voortvloeiend uit  pensioentoezeggingen en langetermijnbeloningen. “Nu pensioenregelingen die kwalificeren voor een IFRS waardering aan het verdwijnen zijn”, zo stelt Annemiek, “blijft veelal alleen de waardering van langetermijnbeloningen, zoals jubileumuitkeringen, over. Met de tool van ActuComp voert de accountant deze berekeningen eenvoudig zelf uit.”

Zet nu de stap richting uitbreiding adviesdiensten
“Verschillende accountantskantoren gebruiken nu al de tools van ActuComp of maken gebruik van onze Pension Services Desk voor ondersteuning bij allerlei pensioenvraagstukken. De pensioenmarkt is volop in beweging. Voor de accountant een mooie kans om mee aan de slag te gaan. Actucomp kan helpen om deze stap te zetten.”

Meer weten?
Bezoek de website van ActuComp of neem contact op via: info@actucomp.com.

Gerelateerde artikelen