Activiteiten op markten en evenementen geen bron van inkomen

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de activiteiten die een particulier verricht in het kader van een eenmanszaak geen bron van inkomen vormen.

Een particulier verricht in 2012 via uitzendbureaus werkzaamheden in loondienst en hij verricht werkzaamheden in het kader van een persoonsgebonden budget. Ook ontvangt hij in 2012 pensioen en een AOW-uitkering.

Daarnaast verricht de particulier sinds 2008, in de vorm van een eenmanszaak, activiteiten op markten en evenementen. De activiteiten bestaan uit een adviesbureau, een markthandel in onder meer sieraden, hobbymaterialen, en biologisch geteelde planten, bomen en bloemen en een biologische rozenkwekerij. De activiteiten zijn sinds de start in 2008 verlieslijdend.

In geschil is of de activiteiten in het kader van de eenmanszaak een bron van inkomen vormen. Dat is volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant niet het geval. De particulier maakt niet aannemelijk dat met zijn activiteiten redelijkerwijs voordeel kan worden verwacht.

Mocht(en) de activiteit(en) in enig jaar voor de particulier wel een bron van inkomen gaan vormen, dan zal voor dat jaar aan de hand van artikel 3.10 Wet IB 2001 getoetst moeten worden of de aanloopkosten van de vijf voorafgaande jaren alsnog ten laste van zijn inkomen kunnen worden gebracht, aldus de Rechtbank.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen