Actal: Maak in Participatiewet verlengen ‘simpele’ loonkostensubsidies mogelijk

Het moet mogelijk worden om de nieuwe standaard loonkostensubsidie voor werknemers die onder de garantiebanen vallen, langer in te zetten dan zes maanden. Dat adviseert Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk.

Het wetsvoorstel vereenvoudiging en stroomlijning Participatiewet maakt verstrekking van de loonkostensubsidie mogelijk zonder de ‘echte’ loonwaarde van de werknemer vast te stellen. Hierdoor is een snellere toekenning van de subsidie mogelijk in situaties waarin het lastig is de loonwaarde vast te stellen. Bedrijven zullen met de mogelijkheid die de wet gaat bieden eerder geneigd zijn om een arbeidsbeperkte werknemer aan te nemen.

De maximumduur van deze ‘simpele’ loonkostensubsidie, die 50% van het minimumloon bedraagt, is 6 maanden. Actal adviseert in een brief aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de mogelijkheid te openen om de toepassingsduur te verlengen. Zo kan worden voorkomen dat werkgevers alsnog afhaken mocht in de praktijk blijken dat de periode van zes maanden toch nog te kort is.

Gerelateerde artikelen