Acht maanden cel voor gevluchte vastgoedhandelaar Lips
Door Michiel Satink
Eerder over deze zaak: OM wil 16 maanden cel voor vastgoedhandelaar Lips
In totaal gingen 143 aan hem gelieerde bedrijven failliet waarin banken in totaal 750 miljoen euro in geïnvesteerd hadden. In 2013 werd de Brabantse vastgoedman al korte tijd in dit faillissement gegijzeld omdat hij volgens de curatoren weigerde informatie te verstrekken. Toen hij even op vrije voeten kwam, reisde hij via Zwitserland door naar Dubai om tot op de dag van vandaag nooit meer voet in Nederland te zetten. Doet hij dat, dan vreest hij opnieuw in de boeien geslagen te worden.
De strafzaak in Zwolle, die in 2021 begon en begin dit jaar na heropening alsnog werd afgesloten, draait alleen om de inlichtingen- en verschijningsplicht. Op de achtergrond dreigt voor Lips een nog veel grotere strafzaak. Zijn onderneming LHO Beheer was volgens de curatoren een sterfhuis, een 'parkeerplaats voor verliezen' en de activa werden volgens hen slinks overgeheveld naar een nieuw bedrijf, Lips Group BV die van zijn vrouw is. Zo werd LHO Beheer geplunderd. LHO betaalde onder meer 30 miljoen euro voor aandelen die volgens de curatoren slechts acht ton waard zijn. Miljoenen die zo uit de failliete boedel verdwenen. Wanneer die fraudezaak dient, is nog ongewis.
'Meewerken aan eigen veroordeling'
De advocaat van Lips wierp in de rechtbank in Zwolle de belangrijke vraag op of de 56-jarige vastgoedman geacht wordt aan zijn eigen veroordeling mee te werken. Door in de faillissementszaak – verplicht – inlichtingen te verschaffen die vervolgens later in de fraudezaak tegen hem gebruikt worden, werkt hij mee aan een mogelijke eigen celstraf. En dat is iets dat niet mag. De rechtbank in Zwolle stelt dat Lips toch gehouden is aan de inlichtingenplicht volgens de faillissementswet. Maar voegt daaraan toe dat de verstrekte informatie ,,mogelijk niet mag worden gebruikt'' in de nog te volgen fraudezaak.
Dat Lips zich niet aan de inlichtingenplicht hield, is voor een deel niet bewezen. Dit gezien de enorme berg aan door hem verstrekte informatie die wel in het dossier zit. Het Openbaar Ministerie heeft ook niet voldoende aangegeven welke informatie dan volgens hen ontbrak. Wel duidelijk is dat de vastgoedman weigerde zijn adresgegevens te delen. Ook op het voorstel om de curatoren dan op een neutrale plek te ontmoeten, ging hij niet in. Het verweer dat het onderzoek van het OM vrijwel volledig door de curatoren is gedaan, gaat niet op, stelt de rechtbank. Er is wel degelijk onderzoek gedaan door het OM.
Het is van groot belang dat de curatoren een dergelijk groot faillissement goed kunnen afwikkelen, stelt de rechtbank. Mede gelet hierop had meer medewerking verwacht mogen worden. Zijn vrouw, Petra van S. die bestuurder was van zeker een van de bedrijven van haar man, kreeg twee maanden cel opgelegd. Tegen het tweetal was zestien maanden cel geëist.