Controle jaarrekening kost AEX bedrijven 225 miljoen; accountantsroulatie levert geld op
Bij twee AEX-bedrijven is de audit fee verdubbeld. Altice lijkt de verliezer met een stijging van de accountantskosten met ruim 114 procent, maar doet het in het licht van een verdrievoudiging van de omzet niet slecht. De verdubbeling van de audit fee bij Klépierre-Corio lijkt zich te verklaren door de fusie die in 2015 is gerealiseerd.
De stijging van de auditkosten van 26,5 procent bij KPN heeft waarschijnlijk een relatie met de verkoop van dochter E-plus. Bij Unibail Rodamco (22%) en Boskalis (16%) zijn geen duidelijke oorzaken in de jaarrekeningen aan te wijzen die de hogere auditkosten kunnen verklaren.
Het rijtje met winnaars lijkt te worden aangevoerd door ASML met een daling van de controlekosten met ruim 20 procent. Doordat de auditkosten van ASML in 2013 met 56 procent waren gestegen is deze daling als een correctie te beschouwen. Een andere winnaar lijkt ING met een daling van de controlekosten met 16,7 procent. De daling van de controlekosten dient echter wel te worden gezien in relatie tot de dalende omzet.
Accountantsroulatie levert geld op
De echte winnaars binnen de AEX zijn Unilever en Aegon die beiden een daling van de audit fee wisten te realiseren van meer dan 10 procent. Noem het toeval of niet, maar beide bedrijven zijn in het controlejaar 2014 gewisseld van accountant. De overstap van Aegon van EY naar PwC leverde een besparing van 2 miljoen op. De overstap van PwC naar KPMG leverde Unilever dezelfde besparing op, waarmee zelfs 12,5 procent op de auditkosten werd bespaard.
In 2015 en 2016 gaat meer dan de helft van de AEX-bedrijven van accountant wisselen. Hebben Unilever en Aegon de trend gezet?
[Auteurs: Hèlen Sturm, Paul van Giersbergen en Vincent Knottnerus zijn de oprichters van BreakThrough-Solutions, een onderneming die is gespecialiseerd in het verbeteren van en besparen op de financial audit.]