Accountantskantoor beboet om misleidende bedrijfsnaam

Het gebruikmaken van de aanduiding ‘accountants’ in de bedrijfsnaam is misleidend als de naam van een niet-accountant ook in deze bedrijfsnaam voorkomt. Dat oordeelde de Accountantskamer na een klacht.
De naamgeving van een accountantskantoor kwam het bedrijf op een klacht te staan en de rechter gaf in dit geval de klager gelijk. De initialen van de naam van een kantoorgenoot en niet-accountant waren verwerkt in de bedrijfsnaam, met daarin ook de aanduiding ‘accountants’. Dit is misleidend, zo oordeelde de rechter in de Accountantskamer in Zwolle. Een voormalige cliënt van het bureau had een klacht ingediend omdat deze het gevoel had dat deze door de naamgeving op het verkeerde been was gezet. Daardoor was er “niet helemaal eerlijk en oprecht zaken gedaan.”

Commercieel gewin

De rechter stelt de enige aan het kantoor verbonden accountant mede verantwoordelijk voor de naamgeving. In het algemeen is het ook niet aan te bevelen dat een praktijk zich aanduidt met ‘accountants’ in de naam, terwijl daaraan niet mer dan één accountant is verbonden, vond de rechter. Vanwege de commerciële overwegingen bij de gebruikte naamgeving en het financiële gewin daardoor, acht de Accountantskamer een geldboete van 5000 euro passend en geboden.
Procedurenummer 14/1173 Wtra AK
Gerelateerde artikelen