‘Accountantscontrole EY bij Wirecard schoot ernstig tekort’

De accountantscontrole van EY bij het ter ziele gegane Duitse betalingsbedrijf Wirecard schoot een aantal jaren ernstig tekort. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van Duits onderzoek. Een speciale onderzoeker die de EY-controles onder de loep nam, komt tot een vernietigend oordeel over de kwaliteit van het werk, zo meldt de krant op basis van personen die het rapport mochten inzien.

Wirecard ging vorig jaar ten onder aan een groot fraudeschandaal. Het bedrijf stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna 2 miljard euro op balans kwijt was. De onderzoeker kreeg de opdracht van een parlementaire commissie van de Bondsdag in Berlijn, die het boekhoudschandaal onderzoekt. Daarbij had hij toegang tot interne EY-documenten.

Het accountantskantoor, dat behoort tot de zogeheten Big Four, zou aanwijzingen van frauderisico's niet hebben opgemerkt en professionele richtlijnen niet volledig hebben toegepast. Bij belangrijke kwesties zou EY hebben vertrouwd op mondelinge toezeggingen van leidinggevenden.

Het rapport, dat afgelopen week bij de Bondsdag werd ingediend, zal de problemen van het accountantskantoor aanzienlijk vergroten. EY wordt al geconfronteerd met rechtszaken van aandeelhouders en schuldeisers van Wirecard. Ook de curator van Wirecard zal waarschijnlijk juridische stappen ondernemen.

Tegen de partners van EY die de rekeningen van Wirecard hebben afgetekend, loopt al een strafrechtelijk onderzoek. Eerder dit jaar verving het accountantskantoor zijn leiding in Duitsland en kondigde het een reorganisatie aan.

"Het rapport schetst de tekortkomingen tijdens de EY-audits, omdat de professionele normen niet werden nageleefd," vertelde Matthias Hauer, een parlementslid voor CDU/CSU. Hij voegde eraan toe dat het rapport bevestigt dat "EY er in belangrijke mate verantwoordelijk voor is dat het schandaal niet eerder aan het licht is gekomen". SPD-parlementslid Jens Zimmermann noemde de inhoud vernietigend. Fabio De Masi, een parlementslid voor Die Linke vraagt zich af of EY niets aan het licht wilde brengen.