Accountants willen ook na corona thuis blijven werken

Veel medewerkers vinden dat ze daar productiever, efficiënter en resultaatgerichter werken dan op kantoor of bij de klant.

Dit blijkt uit respons van ruim 1100 medewerkers en vennoten van SRA-accountantskantoren op de SRA-enquête ‘Hoe gaat het met u in coronatijd?’. Daaruit blijkt dat thuiswerken al goed ingebed is in de accountancy. Bijna twee derde (63%) van degenen die reageerden wenst na het coronatijdperk thuis te blijven werken. 

De besparing van reistijd en kilometers is voor de respondenten verreweg het positiefste gevolg van de coronacrisis (genoemd door 76%). Bijna de helft (49%) geeft aan dat het efficiënt overleggen via onlinefaciliteiten positief is. Driekwart van de vennoten vindt dit prettig. Ook de betere inzet van digitalisering (48%) wordt geroemd. Meer dan een derde geeft ook aan dat zij meer verantwoordelijkheid en vrijheid als positief ervaren.

Toch willen de meeste werkenden in de accountancy in de toekomst geen lange werkweken thuis doorbrengen. Slechts 2,9% wenst meer dan tachtig procent thuis te werken. Accountants en medewerkers wijzen op de nadelen van thuiswerken. Ze noemen samenwerken, contact met collega’s, werkplezier en betrokkenheid bij de organisatie als negatieve effecten. De negatiefste impact is op de mogelijkheid om strategische thema’s op te pakken. Bijna een derde is hierover negatief tot zeer negatief (29%). Van de vennoten is hier ruim 35 procent negatief over.

Daarnaast lijdt het innoverend vermogen onder het niveau van voor de coronacrisis. Het gemiddeld rapportcijfer dat naar voren kwam uit de enquête is een 5,9, tegenover een 6,1 voor corona. Onder innovatievermogen verstaan deelnemers aan de enquête vooral het delen van kennis en ervaring met elkaar.

Het thuiswerken heeft verder een negatieve invloed op het mensgericht werken: gemiddeld is meer dan de helft (53%) hier negatief over. Van de vennoten is hier zelfs meer dan 60% negatief over. Bij de balans tussen werk en privé is een duidelijk verschil tussen jong en oud. Jonge medewerkers ervaren dit thuis nu in corona (< 35 jaar) juist als negatief; meer dan 35 procent geeft hier een negatieve score op. Naarmate medewerkers ouder worden, daalt dit naar zo’n 16 proxent van de 55-plussers.

Vier op de vijf medewerkers (79%) van mkb-accountantskantoren werken momenteel meer dan een dag per week thuis. Bijna een derde van de respondenten werkt nagenoeg volledig thuis (80-100%), vooral bij de grote kantoren met meer dan 250 fte. De grootste behoefte onder thuiswerkende medewerkers van accountntskantoren ligt momenteel op het gebied van welzijn, met name het bevorderen van de fysieke (51%) en mentale (37%) vitaliteit. Ook het bevorderen van het werkplezier (37%), de verdeling werk-privétijd (32%) en het voorkomen van arbo-gerelateerde klachten (29%) zijn belangrijke aandachtspunten.