Accountants wijzen vaker op rapportageverplichtingen streefcijfer Wbt

Steeds meer bedrijven melden dat de accountant aandacht schenkt aan de rapportageverplichtingen inzake het wettelijk streefcijfer van minimaal 30 procent vrouwen in de raad van bestuur en raad van commissarissen van grote vennootschappen. Sinds 1 januari 2013 geldt dit streefcijfer dat deel uitmaakt van de wet bestuur en toezicht (Wbt).

Vandaag heeft de commissie Monitoring, die toeziet op het naleven van de Wet bestuur en toezicht, de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016 uitgebracht.

Hieruit blijkt dat het aandeel van vrouwen op topposities bij Nederlandse bedrijven nog altijd achterblijft bij het wettelijke streven van 30 procent. Wel neemt het aantal vrouwelijke bestuurders mondjesmaat toe. Eind 2015 werd krap 10 procent van de bestuurszetels bij de Nederlandse bedrijven die onder de wet vallen bezet door een vrouw. Dat was in 2012 nog 7,4 procent. In de raden van commissarissen waren vrouwen eind vorig jaar goed voor één op de acht zetels, tegen bijna één op de tien in 2012. Bij 15 procent van de bedrijven bestaat het bestuur inmiddels wel voor minstens uit 30 procent uit vrouwen. Bij ruim een op de vijf ondernemingen voldoet de raad van commissarissen nu aan het streven. Bedrijven die niet aan de wet voldoen moeten in hun jaarverslag uitleggen waarom het streefgetal niet is gehaald en wat ze in de toekomst zullen doen om dit wel te halen. Aan het niet naleven van de wet zijn echter geen sancties verbonden.

Accountant attendeert op streefcijfer

Een meerderheid van de bedrijven (59%) geeft aan dat de accountant hen geattendeerd heeft op het streefcijfer uit de Wbt en gevraagd heeft naar de m/v-samenstelling van de rvb en rvc. Bij de helft (50%) van de bedrijven heeft de accountant ook uitleg gegeven over de gevolgen van het wel of niet behalen van het streefcijfer. 60% geeft aan dat de accountant de evenwichtige verdeling ook besproken heeft met de rvb en rvc.

Rapportageverplichtingen

Aan bedrijven is verder gevraagd in hoeverre de accountant de rapportageverplichtingen met betrekking tot het wettelijk streefcijfer heeft gecontroleerd. In vergelijking met voorgaande jaren melden in 2015 veel meer bedrijven dat de accountant aandacht schenkt aan de rapportageverplichtingen inzake het wettelijk streefcijfer. Twee derde (64%) van de bedrijven zegt dat de accountant heeft gekeken naar de (evenwichtige) m/v-verdeling uit de Wbt. Dat is veel meer dan in 2014, toen dat bij minder dan de helft (46%) van de bedrijven gebeurde. Bij meer dan de helft (57%) heeft de accountant gelet op de verklaringen voor het niet behalen van het streefcijfer. Bij 47% heeft de accountant gecontroleerd of er verantwoording is afgelegd over wat in het verleden is gedaan is om het streefcijfer te realiseren en wat men hier in de toekomst aan gaat doen. In alle gevallen is dit veel vaker dan in het jaarverslag over 2013 en 2014. 43% van de bedrijven zegt dat de accountant aandacht schenkt aan alle voorwaarden (tegen een kwart in eerdere jaren). De verhoogde aandacht die de accountant aan de rapportageverplichtingen van de wet schenkt, naar zeggen van de bedrijven, kan niet gerijmd worden met de uitkomst dat minder dan 10% van de bedrijven voldoet aan de wettelijke rapportagevereisten.

Gerelateerde artikelen