Accountants VS trekken zich terug van beursbedrijven

Personeelskrapte en strengere regelgeving fnuiken controlewerk bij banken.

Een aantal middelgrote Amerikaanse accountantskantoren hebben zich dit jaar teruggetrokken van het controleren van beursgenoteerde bedrijven. De aanleiding is niet alleen het personeelsgebrek waarmee ze worstelen, maar ook de alsmaar strengere regelgeving in de VS voor controlewerk.

Vooral banken en andere financiële dienstverleners met een beursnotering in de VS zijn de dupe van de terugtrekking van de accountants. Ze moeten zo snel mogelijk een nieuwe controlerend accountant vinden om over boekjaar 2023 een goedkeurende accountantsverklaring te krijgen, die verplicht is voor elk beursfonds.

Er zijn zorgen dat komend jaar nog meer accountant zich zullen terugtrekken uit het controlewerk van beurfondsen. Vooral als de accountantswaakhond nog strenger wordt het met checken van het controlewerk. Er zijn meer inspecties en de boetes voor fouten lopen op.

De terugtrekking gebeurt vooral door Amerikaanse accountants die niet actief zijn in Europa. Zo meldt de Financial Times dat Eide Bailly, een top-20 accountantskantoor in North Dakota, het controlewerk voor vijf regionale banken heeft gestaakt. Ook CliftonLarsonAllen, een ander top-20-bedrijf, heeft ook een punt gezet achter de controle van banken.

Volgens de Financial Times zijn de kosten voor de accountants te hoog om een structuur aan te leggen die voldoet om financiële beursgenoteerde bedrijven te controleren. Het is voor de accountants lucratiever om zich te richten op kleine en middelgrote bedrijven zonder beursnotering en non-profitorganisaties. Voor veel accountantskantoren in de VS draagt controlewerk relatief weinig bij aan de omzet.

Gerelateerde artikelen