“Accountants vrezen goedkeuring duurzaamheidsverslagen onder CSRD”

Diverse accountants uiten bezorgdheid over de goedkeuring van duurzaamheidsverslagen volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), meldt het Financieel Dagblad. Volgens ESG-adviseur Roderick Kouwen lopen bedrijven namelijk achter in het implementeren van CSRD; wat mogelijk leidt tot vertragingen in het goedkeuringsproces door accountants. Want circa 25% van de Nederlandse bedrijven (die in 2024 moeten gaan rapporteren) verzamelt nog onvoldoende data, wat de vrees voor kwalitatieve goedkeuringen vergroot, zegt Kouwen op de website van FM.nl.

In zijn meest recente column op de website voor hoger financieel personeel FM.nl, benadrukt Roderick Kouwen van ESG-adviesbureau Arthoa dat bedrijven snel moeten handelen, vooral met het oog op compliance voor het rapporteren over boekjaar 2024 onder de CSRD. Hij waarschuwt dat het ontbreken of matig presteren in duurzaamheidsverslagen negatieve gevolgen kan hebben voor de reputatie, het klantvertrouwen en het vertrouwen van stakeholders. De complexiteit van het nieuwe CSRD-onderwerp kan leiden tot aarzeling bij accountants, waardoor afkeuring als een rigoureuze optie wordt beschouwd.

“Veel accountants zullen zelf ook worstelen met het nieuwe onderwerp CSRD en zoekende zijn wat nu goed is en wat fout. Afkeuren is dan meteen een heel groot instrument”.

Terwijl de implementatie van de CSRD vragen oproept over de rol van accountants bij het afgeven van limited assurance, dringt de expert aan op proactieve maatregelen van bedrijven. Hij adviseert ondernemingen om snel aan de slag te gaan met de CSRD, een adequaat plan van aanpak te ontwikkelen en nieuwe technologieën te gebruiken voor gestructureerde data-verzameling. Het delen van voortgang en het regelmatig contact opnemen met accountants wordt benadrukt als essentieel om succesvolle rapportage te waarborgen.

Gerelateerde artikelen