Accountants UK waarschuwen amper bij naderend bankroet

Bij driekwart van de bedrijven die bankroet gingen zweeg de accountant.

Het lukt accountantskantoren niet om faillissementen van hun klanten te zien aankomen. Tenminste, niet in Engeland. Bij driekwart van de bedrijven die over de kop gingen hebben de controlerend accountants geen enkele waarschuwing gegeven.

  • Accountantskantoren in Engeland waarschuwen meestal niet als een bedrijf in moeilijkheden zit
  • Er zijn 250 accountantsverslagen onderzocht in jaarverslagen van bedrijven die failliet gingen
  • Er waren bedrijven die dividend uitkeerden terwijl ze al in de rode cijfers zaten
  • De Britse onderzoekers maken zich zorgen over de alertheid van accountants

Dat staat in een rapport van het Audit Reform Lab, een denktank aan de Universiteit van Sheffield. Het onderzoek naar de alertheid van accountants bij faillissementen gaat terug tot 2010. Drie op de vier onderzochte controlerapporten zwegen over “materiële onzekerheid met betrekking tot de continuïteit”, waarna het bedrijf in kwestie nog hetzelfde jaar schipbreuk leed. Accountants zijn in Groot-Brittannië verplicht een continuïteitswaarschuwing op te nemen in het accountantsverslag als zij menen dat er een risico bestaat dat het bedrijf failliet zal gaan. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


De wetenschappers hebben controlerapporten geanalyseerd van de 250 grootste beursgenoteerde bedrijven die tussen 2010 en 2022 failliet gingen. EY gaf bij twintig procent van de faillissementen een continuïteitswaarschuwing. PwC, Deloitte en KPMG waarschuwden in respectievelijk 23 procent, 36 procent en 38 procent van de gevallen. Auditors van andere accountantskantoren presteerden nog slechter: zij waarschuwden bij 17 procent van de naderende faillissementen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op CFO Day, hét jaarlijkse event voor CFO’s op 30 mei in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Dividend … maar wel bankroet

Het rapport spreekt zorgen uit of accountants wel alert. Van de 250 failliete bedrijven die zijn onderzocht hebben er 38 dividend uitgekeerd volgens de laatste jaarrekening voor het faillissement. Tien daarvan deden dit ondanks dat ze verlies leden. Twee van de failliete bedrijven keerden zelfs winst uit aan aandeelhouders ondanks verliezen en een negatief netto vermogen, wat volgens de denktank een sterk signaal is van een naderend bankroet.

 

Gerelateerde artikelen