Accountants op de bres voor de BOR en de DSR

Regelingen moeten blijven ter financiering van het MKB. 

Accountantskoepel SRA doet zes voorstellen om twee regelingen voor het MKB te behoeden voor bezuinigingen van de overheid. De BOR (bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting) en de DSR (doorschuifregeling in de inkomstenbelasting) worden uitgekleed volgens plannen van het kabinet.

SRA probeert met een aantal voorstellen alternatieve ingrepen aan te dragen voor de beide regelingen. Volgens SRA zijn de regelingen nodig als financieringsvehikels omdat MKB’ers een slechte toegang hebben tot de kapitaalmarkt. De accountantsorganisatie pleit daarom voor het handhaven van de BOR en DSR met de zes volgende verbeteringen.

  1. Meer flexibiliteit voor de onderneming na gebruikmaken van de BOR: na overdracht moet de ondernemer de onderneming lange tijd nagenoeg ongewijzigd voortzetten. Past de ondernemer zich aan de veranderende economische omstandigheden aan, dan loopt hij het risico dat de BOR wordt teruggedraaid.
     
  2. In verband met de financierbaarheid is een hogere honderd procent-vrijstelling dan nu nodig en een lagere restvrijstelling met een aanvullende renteloze betalingsregeling.
     
  3. Breid de BOR uit, zodat ook niet-familieleden er gebruik van kunnen maken. Dan is er altijd de beste keuze voor opvolging.
     
  4. Bij faillissement van een onderneming wordt de BOR teruggedraaid en moet er alsnog met de Belastingdienst worden afgerekend. Dat moet worden afgeschaft.
     
  5. Schaf de dienstbetrekkingseis van de DSR van minimaal 36 maanden voorafgaand aan de schenking van de onderneming af. 
     
  6. De DSR waarvan een ondernemer bij bedrijfsoverdracht van bijvoorbeeld een eenmanszaak, BV of VOF gebruik kan maken, moet ook van toepassing zijn op ‘schenkingen onderlangs’. De DSR geldt ook voor overdracht buiten de familiesfeer.

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]

Gerelateerde artikelen