Accountants negeren risico’s van klimaatverandering

Impact van bedrijf voor milieu niet terug te vinden in rapportages.

Het lukt de wereldwijde top zes van accountantskantoren niet om de risico’s van de klimaatverandering adequaat weer te geven in financiële rapportages en controles. Dit stelt Client Earth, een non-profitorganisatie op het gebied van milieurecht. 

Deze ngo heeft haar bezwaren kenbaar gemaakt aan het Global Public Policy Committee (GPPC), een organisatie waarin kopstukken van de zes grootste accountantsorganisaties praten over internationale zaken die spelen in de hele accountancy. Volgens Client Earth passen de accountants de controleregels onvoldoende toe waar het gaat om risico’s van klimaatverandering. De brief aan het accountantscollectief is verstuurd in mei. Een reactie is er nog niet gekomen. 

"De grootste accountantskantoren hebben een enorme invloed op hoe klimaatrisico's worden weergegeven in financiële rapportages en controles”, aldus Robert Clarke, advocaat van Cliënt Earth. “Het is moeilijk om zinvol leiderschap van de GPPC te merken als het gaat om klimaatverandering."

De beschuldiging van de ngo komt op een moment dat de druk groeit op bedrijven om hun klimaatgerelateerde risico's en kansen te publiceren. Vorig jaar klonk er ook kritiek op de matige rapportages van bedrijven over de impact die ze hebben op het klimaat. Investeerdersgroep Climate Action 100+, die 68 biljoen dollar aan activa beheert, meldde vorig jaar dat 94 procent van de 152 grote bedrijven niet voldeed aan een of meerdere controlecriteria.

Het ging daarbij onder meer om de vraag of en hoe klimaatgerelateerde zaken zijn verwerkt in de jaarrekening van een onderneming en of accountants de effecten van materiële klimaatgerelateerde zaken hebben beoordeeld.

Volgens richtlijnen van de IASB (International Accounting Standards Board) moet materiële klimaatgerelateerde informatie worden opgenomen in de standaarden voor financiële verslaggeving. 

[avg-advertorial slug=”verdiep-je-in-duurzaamheid”] 

 

Gerelateerde artikelen