Accountants negeren klimaatrisico’s bij controles

Het effect op resultaten is niet terug te vinden in financiële rapportages.

Het lukt accountants niet om klimaatrisico’s van vervuilende bedrijven te traceren. Deze bedrijven rapporteren daar onvoldoende informatie voor. Dat blijkt uit een onderzoek door de Carbon Tracker, een onafhankelijke denktank die de impact onderzoekt van de energietransitie op kapitaalmarkten. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Climate Accounting and Audit Project, dat verbonden is aan de VN.

De onderzoekers hielden 134 bedrijven tegen het licht die verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de industriële emissies van bedrijven. Ze horen bij de kolen-, olie-, gas-, mijnbouw-, productie-, automobiel- en technologiesectoren. Klimaatrisico’s en emissieplannen zijn niet terug te vinden in de financiële rapportages over 2021 van de onderzochte bedrijven. Het effect op het klimaat is niet verwerkt in resultaten en aannames. Slechts een enkel bedrijf is open over hoe klimaatoverwegingen de activa beïnvloeden. Evenmin is er inzage in relevante aannames over bijvoorbeeld de prijs van CO2, aldus Carbon Tracker. Materiële klimaatgerelateerde zaken zijn niet grondig beoordeeld en evenmin is er aangegeven in hoeverre bedrijven rekening houden met de effecten van netto-nul-emissiedoelstellingen.

"Accountants lijken de effecten van materiële klimaatgerelateerde zaken niet volledig mee te nemen in hun risicobeoordelingen en controles", aldus Carbon Tracker. De onderzoekers wijzen op een gebrek aan beleid om klimaatkwesties aan te pakken.

Als voorbeeld worden de Franse multinational Air Liquide en de autofabrikant Mercedes-Benz aangehaald. Die stellen dat klimaatverandering geen materiële impact zou hebben op hun jaarrekeningen. Een toelichting op die conclusie ontbreekt. De bedrijven in kwestie wilden niet reageren.

Wie het beter doet is BP. Deze oliemaatschappij heeft in haar financiële rapportage uitgelegd hoe het de doorwerking voor netto nul-emissies op de waarde van zijn activa en passiva heeft beoordeeld, inclusief materiële vaste activa. BP zei dat de verwachte daling van de prijzen voor fossiele brandstoffen op lange termijn waarschijnlijk geen invloed zal hebben op de resterende gebruiksduur van zijn olie- en gasactiva.

"Als bedrijven geen rekening houden met klimaatgerelateerde zaken, kunnen hun financiële overzichten te hoge activa, te lage passiva en te hoge winsten bevatten", zegt Barbara Davidson van Carbon Tracker.

Het gebrek aan openheid over klimaatimpact op de resultaten staat in schril contrast met de toenemende zorgen van beleggers over de mismatch tussen discursieve klimaatplannen en financiële openheid. In mei steunden de aandeelhouders van ExxonMobil een oproep aan de oliegigant om een rapport te publiceren waarin wordt uitgelegd hoe de wereldwijde overgang naar netto nul de aannames, kosten, schattingen en waarderingen van het bedrijf beïnvloeden.

Alle accountantskantoren van de big four hebben zich vorig jaar aangesloten bij de zogenaamde Net Zero Financial Service Providers Alliance, waarbij ze afspraken om alle relevante diensten en producten op elkaar af te stemmen om tegen 2050 netto nul uitstoot van broeikasgassen te bereiken. 

 

Gerelateerde artikelen