‘Accountants moeten Standard Business Reporting stimuleren bij ondernemer’

Accountants moeten samen met banken en de overheid meewerken aan een snelle en eenvoudige uitrol van Standard Business Reporting (SBR) voor de bedrijfsadministratie van mkb’ers. Dat is een van de aanbevelingen in de Groeiagenda voor ondernemerschap.
Michaël van Straalen van MKB Nederland overhandigde deze week de Groeiagenda aan minister-president Rutte. Daarin staan verschillende aanbevelingen om de groei en innovatie van het mkb te stimuleren. 
Standard Business Reporting
SBR zorgt ervoor dat ondernemers en intermediairs minder werk hebben aan het aanleveren van gegevens aan overheden en banken. SBR is de exclusieve aanlevermethode voor een aantal verplichte rapportages aan de overheid, wat mogelijk vraagt om aanpassingen in de administratieve processen van ondernemers. 
Snel informatie uitwisselen
"Wij zien dit niet als een van de druppels in de emmer, maar als een wezenlijk onderdeel dat de groei van het mkb kan stimuleren", zegt Rob Wolthuis, beleidsmedewerker van MKB Nederland voor ondernemersfinanciering, in een nadere toelichting. Volgens Wolthuis geeft het ondernemers een handvat om informatie snel uit te wisselen, waardoor ze bijvoorbeeld beter en real time kunnen benchmarken.

Wolthuis: “Informatie die nodig is voor bedrijfsfinanciering komt veel beter en sneller beschikbaar, ook voor alternatieve financiers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Doordat zij sneller betere informatie over het mkb kunnen krijgen, krijgen zij meer mogelijkheden om in het mkb te investeren. SBR helpt om meer transparantie te krijgen in het mkb, daar hebben financiers behoefte aan."

Ondanks deze vooruitzichten verloopt de invoering van SBR traag. Volgens MKB Nederland moeten vooral accountants en boekhouders helpen om het in te voeren, zodat ondernemers er ook gebruik van gaan maken.
Gerelateerde artikelen