Accountants moeten SBR actief promoten

Koepelorganisatie MKB Nederland vindt dat accountants Standard Business Reporting actief moeten promoten. Dit zou een stimulans geven aan groei en innovatie van het mkb. Zo staat in de vorige week verschenen groeiagenda van MKB Nederland.

De meeste ondernemers hebben nog geen idee waarover SBR precies gaat en welke mogelijkheden zij hiermee krijgen. SBR zorgt ervoor dat ondernemers en intermediairs minder werk hebben aan het aanleveren van gegevens aan overheden en banken. Het systeem is de exclusieve aanlevermethode voor een aantal verplichte rapportages aan de overheid.

Kwaliteitsverbetering
Over SBR wordt al lange tijd gesproken door partijen als de Belastingdienst, softwareleveranciers, banken en de Kamer van Koophandel, maar wordt nog niet door veel ondernemers opgepakt. MKB Nederland verwacht van banken, financieel adviseurs (boekhouders, accountants) en anderen dat ze het mkb hierbij ondersteunen. De kwaliteit van de financieringsvragen van ondernemers zou hierdoor verbeterd worden.

Trage invoering
Door het systeem te gebruiken is de informatie, die nodig is voor bedrijfsfinanciering, beter en sneller beschikbaar. Ook pensioenfondsen en verzekeraars kunnen hiervan profiteren. Doordat zij sneller en betere informatie over het mkb kunnen krijgen, krijgen zij meer mogelijkheden om in het mkb te investeren. Ondanks deze vooruitzichten verloopt de invoering van SBR traag. MKB Nederland roept accountants en boekhouders dan ook op om het systeem versneld in te voeren. 

Bron: accountant.nl

Gerelateerde artikelen