Accountants moeten duurzaamheidsinformatie toch inhoudelijk toetsen

Accountants zullen toch moeten nagaan of er materiële onjuistheden zitten in de door beursgenoteerde ondernemingen gepubliceerde niet-financiële duurzaamheidsinformatie.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft  op aandrang van de Tweede Kamerfracties PvdA en D66 de eerder voorgestelde, lichte ‘aanwezigheidstoets’ vervangen door een meer inhoudelijk onderzoek door de accountant in overeenstemming met zijn  onderzoek van de overige onderdelen van het bestuursverslag, zo meldt Eumedion.

Het een en ander blijkt uit het op 16 december jl. vastgestelde verslag van een schriftelijk overleg van de Tweede Kamer over het  schriftelijk overleg over het ontwerpbesluit betreffende de bekendmaking van niet-financiële informatie. Het definitieve besluit is vervolgens door de minister vastgesteld.

Op grond van dit besluit zullen alle ondernemingen met meer dan 500 werknemers vanaf boekjaar 2017 jaarlijks in hun bestuursverslag hun sociaal, mensenrechten-, anti-corruptie-, milieu- en diversiteitsbeleid uiteen moeten zetten. Ook worden zij verplicht de resultaten en de risico’s van dit beleid te beschrijven. Indien een onderneming geen beleid heeft ontwikkeld ten aanzien van de hiervoor genoemde terreinen, moet zij hierover uitleg verschaffen.

Gerelateerde artikelen