Winnaar Fiscale Kennisprijs 2023: “Fiscalist moet tijdig aansluiten bij accountant”

‘Accountants moeten soms een fiscalist laten meekijken naar de jaarrapportage’, zo adviseert fiscalist Ruud Bongers -winnaar van Nextens Fiscale Kennisprijs 2023. Bongers is in het dagelijks leven werkzaam bij TOP Fiscaal & Financieel Adviseurs: “Belastingzaken en fiscaliteiten moeten namelijk onderdeel worden van de totale accountancy.” AccountantWeek vroeg de winnaar hoe de samenwerking tussen accountant en fiscalist, beter vorm kan worden gegeven.
  • Accountants signaleren fiscaal relevante zaken niet altijd
  • Fiscalisten moeten tijdig bij processen van de accountant worden betrokken 
  • Laat de accountantsrapportage van een klant af en toe scannen door een fiscalist 

AccountantWeek: Hoe ziet de ideale werkverhouding tussen fiscalist en accountant er volgens u uit? 

Ruud Bongers: “Over het algemeen krijgt de accountant vaak méér mee over het reilen en zeilen binnen een onderneming dan de fiscalist. In die zin heeft de accountant dus een zeer belangrijke signaalfunctie richting de fiscalist. Die signaalfunctie zie ik in de praktijk veel terug. De fiscalist wordt dan vervolgens door de accountant met een specifieke vraag ingeschakeld. Maar in een ideale werkverhouding wordt de fiscalist niet alleen voor deze ‘ad hoc – vragen’ ingeschakeld, maar wordt de fiscalist met vaste regelmaat (dus niet alleen als er ergens iets ‘brandt’) ingezet als verlengstuk van de accountant. 

AccountantWeek: Accountants en fiscalisten werken soms samen. Zijn er ook risico’s in de samenwerking tussen fiscalisten en accountants? 

Ruud Bongers: Veel kantoren hebben zowel fiscalisten als accountants in dienst. Die treden samen op richting de klant. Accountant en fiscalist zullen daarom goed op elkaar ingespeeld moeten zijn. Daar waar de accountant en de fiscalist van afzonderlijke organisaties met elkaar samenwerken, is het cruciaal dat verwachtingen en verantwoordelijkheden tussen accountant en fiscalist goed op elkaar worden afgestemd.  

AccountantWeek: Werken met fiscalisten kan accountants óók tijd en middelen kosten. Op welke wijze kunnen fiscalisten waarde toevoegen aan het werk en de verantwoordelijkheden van de accountant? 

Ruud Bongers: Naar mijn mening moet er een goede wisselwerking zijn tussen fiscalist en accountant. Als accountant adviseer je regelmatig op fiscaal gebied. Dat wordt door de klant ook van je verwacht. Als accountant zul je voor jezelf helder moeten hebben tot welk punt je de advisering op fiscaal gebied zelf uitvoert en vanaf wanneer je dit doorschuift naar een fiscalist. En dan heb ik als fiscalist meteen een advies voor accountants: Laat een fiscalist ook eens regelmatig meekijken met een jaarrekening.  
 


20 juni: De laatste stand van zaken in de accountancy
Accountantskantoren kampen met een tekort aan personeel, uitdagingen rondom cybersecurity, de komst van AI en vragen over duurzaamheidsrapportage. Reserveer nu jouw gratis ticket voor Accountancy Expo 2023 in Barneveld: dé plek waar innovatie, expertise en netwerken samenkomen. 


AccountantWeek: Waarom moet het financieel management van bedrijven meer aandacht hebben voor de fiscalist? 

Ruud Bongers: In diverse trajecten – zoals bijvoorbeeld een bedrijfsopvolging of een herstructurering – is het wenselijk om in vroeg stadium de fiscalist te laten aansluiten. In sommige gevallen zal er in de aanloop naar zo’n traject namelijk al bepaalde keuzes gemaakt moeten worden. Mijn advies aan accountants is daarom: neem regelmatig de plannen en uitdagingen van het bedrijf van je klant eens door met een fiscalist. Het is namelijk veel eenvoudiger om problemen te voorkomen dan om achteraf problemen zo goed mogelijk proberen op te lossen. 

AccountantWeek: Er wordt veel kritiek geuit op de regelgeving vanuit overheid en fiscus.  Met welke klacht richting fiscus en overheid zouden accountants en fiscalisten de krachten kunnen bundelen? 

Ruud Bongers: De beroepsgroepen van accountants en fiscalisten treden in veel zaken al samen op richting overheid en Belastingdienst. Een actueel punt waar op dit moment wel aandacht voor gevraagd mag worden is de belastingrente. Voor de vennootschapsbelasting bedraagt deze al een tijdje acht procent, voor de overige belastingen gaat deze vanaf 1 juli zes procent bedragen. Dit komt omdat deze percentages zijn gekoppeld aan de wettelijke rente voor handelstransacties (voor wat betreft de vennootschapsbelasting) en de wettelijke rente voor niet-handelstransacties (voor wat betreft de overige belastingen). In de praktijk is het niet altijd mogelijk om de belastingrente te beperken of te voorkomen.  

[avg-advertorial slug=”advanced-financial-statement-analysis-course-with-professor-jim-wahlen”]