Accountants kunnen CBS-vragen sneller invullen

Vanaf deze maand kunnen accountants-, belastingadvies- en administratiekantoren een flink deel van de CBS Jaar-Productiestatistiek direct vanuit de financiële administratie invullen.

Elk jaar vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een aantal bedrijven in verschillende branches om de Jaar-Productiestatistiek in te vullen. Dit is een van de grootste en meest tijdrovende CBS-enquêtes. In deze vragenlijst worden veel financiële gegevens opgevraagd, die nodig zijn om de economie goed in beeld te brengen. Op basis van deze enquête publiceert het CBS gegevens over opbrengsten, kosten en werkgelegenheid van het bedrijfsleven in Nederland. Het invullen van de vragenlijst van het CBS kost circa twee uur, terwijl een groot deel van de gevraagde informatie al aanwezig is in de financiële administratie. 

Met RGS (Referentie Grootboek Schema) kan tot driekwart van de vragen nu automatisch ingevuld worden. In RGS staan de meeste grootboekrekeningen die het CBS nodig heeft om statistiek te maken. Bedrijven uit de branches accountancy, belastingadvisering & administratie, detailhandel en horeca, kunnen hier als eerste gebruik van maken.  Het CBS wil dit in de toekomst uitbreiden naar meer branches en meer enquêtes.

Het boekhoudpakket moet een export kunnen maken van de aan RGS-gekoppelde grootboekrekeningen. Deze ‘RGS Brugstaat’ kan worden geïmporteerd in de vragenlijst van het CBS. Het CBS benadrukt alleen gegevens te gebruiken die nodig zijn voor de vragenlijst.

Wilt u meer weten over hoe u met RGS tijd kunt besparen met het invullen van enquêtes? Kijk dan op www.cbs.nl/bespaartijd