Accountants geschrokken van verbod op aftrek advieskosten bij erven onderneming
Accountants zijn geschrokken van het standpunt van de Belastingdienst dat advieskosten bij schenking van ondernemingsvermogen niet aftrekbaar zijn. Het zijn privéuitgaven. De vaktechnische vragenservice van SRA krijgt hierover de nodige vragen van verontruste accountants.
Via een WOB-verzoek is deze visie van de Belastingdienst bekend geworden. Worden deze advieskosten toch afgetrokken en de omzetbelasting als voorbelasting in aftrek gebracht, dan zou zelfs sprake kunnen zijn van een opzettelijk onjuiste aangifte. Daarvoor waarschuwt de fiscalist Ruud van den Dool van het advocaten- en belastingadvieskantoor Delissen Martens.
Er zouden al gevallen zijn waarin de Belastingdienst op het standpunt staat dat er geen enkel zakelijk belang is voor overdracht van ondernemingsvermogen aan kinderen. Er kan gewoon een directeur van buiten worden aangetrokken, net zoals private equity-bedrijven doen als ze een bedrijf overnemen.
Volgens Van den Dool leidt de opstelling van de Belastingdienst tot terechte bezorgdheid bij ondernemers die hun bedrijf willen doorgeven aan hun kinderen. Hij stelt dat de beslissing van de Belastingdienst betwistbaar is als kinderen meewerken in de onderneming of daar zakelijk bij betrokken zijn. De Belastingdienst zou daarom tot een meer genuanceerd oordeel moeten komen.
Van den Dool roept op om dit onderwerp ter sprake te brengen bij het eerstvolgende beconoverleg, tussen belastingconsulenten en de Belastingdienst. Kosten voor het verkoopklaar maken zijn zakelijk. Volgens Van de Dool gelden bij schenken of vererven van een bedrijf gelden dezelfde aandachtspunten die van toepassing zijn bij een reguliere (toekomstige) verkoop van een onderneming aan een derde. Het gaat dan om de vraag of de ondernemingsrechtelijke structuur geschikt is om de onderneming over te dragen.
Ook zijn vragen aan de orde of bepaald vermogen (beleggingen, onroerende zaken, schulden, oudedagsvoorzieningen) buiten de transactie dienen te blijven, wat de waarde is van de onderneming, of er koopsom moet worden betaald en waar de financiering vandaan komt.