Accountants Econcern maand geschorst

De accountants van PwC die de jaarrekening van 2007 van energiebedrijf Econcern goedkeurden, zijn voor de duur van een maand geschorst. Ze hadden de cijfers onvoldoende gecontroleerd, oordeelde de tuchtrechter maandag.
De klacht was aangezwengeld door de curatoren van het bedrijf dat in 2009 failliet ging. Delta Lloyd, twee klagende zakenmannen en de Belangenstichting Crediteuren Econcern dienden eveneens een klacht in. Volgens de jaarrekening van 2007 boekte het bedrijf toen een nettowinst van 85,8 miljoen euro. Ruim 78 miljoen euro hiervan betrof een aandelenruil. De aandelen waren volgens de curatoren destijds slechts 5 miljoen euro waard. 
De accountants hadden onvoldoende geschikte informatie verzameld om te kunnen beoordelen of die waardering wel klopte, aldus de Accountantskamer. ,,De accountants hebben daardoor de controle van de jaarrekening 2007 van Econcern met onvoldoende diepgang en met een onvoldoende professioneel kritische instelling gepland en uitgevoerd”, staat in het vonnis te lezen. De tuchtrechter gaf geen oordeel of het resultaat en het eigen vermogen van Econcern te hoog zijn weergegeven of onjuist zijn. Om zo’n oordeel te vellen moeten die cijfers juist eerst gecontroleerd worden. 
De beklaagden voerden aan wel degelijk onderzoek gedaan te hebben. Een van hun bronnen was het businessplan 2008-2012 van Econcern. ,,Het gaat daarbij steeds om niet gecontroleerde informatie, die afkomstig is van dezelfde bron, te weten het bestuur van Econcern”, concludeert de Accountantskamer. Bovendien was deze informatie deels tegenstrijdig en inconsistent, aldus de tuchtrechter. De beklaagden hadden dit stuk met een professioneel-kritische houding moeten bekijken. Ook gebruikten ze een concept-rapport, maar namen nooit kennis van het definitieve rapport dat op meerdere punten substantieel afwijkt van het concept. 
 
Zaaknummers: (13/2393, 13/2394, 14/1136 en 14/1137)
 
Michiel Satink / JPZ
Gerelateerde artikelen