Accountants dringen aan op aanpak regeldruk
Zodra er nieuwe regelgeving komt moet die eerst getoetst worden op het effect op de regeldruk. Het Ministerie van Economische Zaken overweegt om daar een permanent adviescollege voor in te stellen. Accountants waren er als de kippen bij om daar hun zegen aan te geven.
“Veel van onze leden, zeker als regelgeving de bedrijfsvoering betreft, zijn daar uit hoofde van hun werkzaamheden direct bij betrokken”, aldus de reactie van de NBA op het voorstel van het Ministerie van Economische Zaken op het instellen van zo’n adviescollege. “Veel regelgeving gaat gepaard met specifieke bepalingen over het aan de overheid sturen van verantwoordingen en bepalingen over bepaalde werkzaamheden hiervoor door een accountant; het zogenoemde controleprotocol.”
“Belangrijk is om helder te hebben wat wordt gezien als regeldruk en wanneer er sprake is van onnodige regeldruk: meer regels dan nodig om het doel van de regelgeving te bereiken.”
Ook de SRA reageerde op het idee van een college tegen regeldruk. “Wij ervaren dagelijks in onze praktijken hoezeer mkb-bedrijven in de knel kunnen komen door niet werkbare en knellende wet- en regelgeving.”
“Wij vinden het daarom van uiterst belang dat de mkb-praktijk waaronder juist de uitvoerende instanties, vanaf de tekentafel wordt betrokken bij de vormgeving van wet- en regelgeving en de mogelijke uitwerking daarvan in de praktijk. Ingewikkelde en soms contraproductieve regelgeving kan zo worden vermeden.”
Een derde positieve reactie kwam van Adfiz, de branchevereniging van onafhankelijke financieel adviseurs. Ook VNO-NCW reageerde.
De NBA pleit ervoor om het ATR niet alleen te laten adviseren aan ministeries, maar het college ook de mogelijkheid te bieden om adviezen zelf openbaar te maken. Verder vindt de beroepsorganisatie het belangrijk om duidelijk te maken wanneer sprake is van onnodige regeldruk.
Het adviescollege voor regeldruk is er al, maar dat stopt op 1 december. Een nieuw, permanent adviescollege zou als extra taken het adviseren over beleidsvisies en een rol bij EU-wetgeving krijgen.