‘Accountants cruciaal voor herstel en vernieuwing Europa’

Accountants en boekhouders zijn belangrijke partners voor de EU, die de unie kunnen helpen haar strategische plannen te verwezenlijken. Dat stelt de Federation of European Accountants (FEE) in haar visie en strategisch plan voor de komende vijf jaar.

De FEE heeft een visiedocument gepubliceerd, waarin zij stelt dat “de accountancy-professie een sleutelrol kan spelen in de plannen van de EU, die Europa weer terug moeten brengen op het spoor van duurzaam economisch herstel, zowel economisch als sociaal”.

De FEE ziet de komende vijf jaar de volgende prioriteiten:

  • Het completeren van één enkele markt voor alle Europese burgers (in de 28 lidstaten). Er zijn nog veel voordelen te behalen en barrières te slopen die de handel en groei belemmeren en de concurrentiepositie van Europa benadelen.

  • Er moet gestreefd worden naar simpele, proportionele en ‘fit-for-purpose’ regelgeving. Het gat erom dat de wetgevers komen met eerlijke, efficiënte en praktische oplossingen die niemand benadelen en waar alle burgers voordeel bij hebben. De – cumulatieve – gevoilgen van al die wetten en regels dient regelmatige geëvalueerd en gewogen te worden.

  • Door te zorgen voor betrouwbare en accurate financiële en niet-financiële informatie zorgt de professie voor integriteit en transparantie voor de stakeholders in de markten. Bovendien speelt zij een cruciale rol in het openbaar en beschikbaar maken van al die informatie.

  • Accountants en boekhouders ondersteunen de economische groei van Europa door vooral het MKB te voorzien van degelijke managementinformatie en ondersteuning van de besluitvorming; door deze organisaties te helpen bij compliancy-kwesties.

  • Zij ondersteunen ook investeerders door betrouwbare informatie te verschaffen, die zo op haar beurt ook weer bijdraagt aan economische groei.

De FEE waarschuwt dat te ingewikkelde wet- en regelgeving jong talent ervan kan weerhouden te kiezen voor het beroep, zeker voor de auditrollen daarbinnen.

www.fee.be