Accountants: Covid kan economieën permanent veranderen

Finance professionals zien veerkracht te midden van een crisis; Europese orderbalans maakte wereldwijd de grootste sprong

Ondanks de groei in de tweede helft van het jaar zal de bedrijvigheid in Europa nog steeds ver onder het niveau van voor de crisis blijven.

De cijfers van de Global Economic Conditions Survey (GECS), de wereldwijde enquête van IMA en ACCA onder meer dan 1000 accountants en CFO’s, laten de schaal van de huidige economische recessie zien door de ogen van financial professionals.

Wat zien accountants en CFO’s in hun data?
In de afgelopen drie maanden zijn de verwachtingen voor substantieel economisch herstel verschoven naar later in 2021. Meer dan 60 procent van de respondenten in West-Europa is nu van mening dat het economisch herstel pas na het eerste kwartaal van 2021 zal beginnen.

Na het meest gedaald te zijn in Q2 herstelde de orderbalans in West-Europa en Noord-Amerika zich met de grootste marge in Q3. Het beëindigen van lockdowns in deze regio's, met name vanaf juli, heeft de economieën doen stijgen. Het ordersaldo weerspiegelt dit en wijst op een aanhoudend herstel.

West-Europa heeft van alle regio’s het minste vertrouwen in verbetering als de crisis voorbij is. Dit is wellicht het gevolg van het toenemende aantal COVID-19-gevallen in deze regio. De GECS Q3 wijst op een wereldwijd herstel in de tweede helft van 2020 na de ongekende ineenstorting van economische activiteiten tijdens de eerste helft van dit jaar. 

Activiteitenindicatoren met betrekking tot bestellingen, kapitaaluitgaven en werkgelegenheid zijn allemaal tot op zekere hoogte hersteld van de dieptepunten die in de Q2-enquête werden bereikt.

De weg naar herstel is lang
Samen met andere regio's boekte West-Europa in het derde kwartaal een herstel van het vertrouwen. Deze orderbalans liet de grootste sprong in alle regio's zien. Dit is misschien niet verrassend gezien het feit dat de regio in het tweede kwartaal een van de grootste dalingen in activiteit had. Ondanks de groei in het tweede halfjaar zal de regio nog steeds ver onder het activiteitsniveau van voor de crisis blijven, wat we ook terugzien in de activiteitenindicatoren in het derde kwartaal.

Economieën zullen permanent veranderen
Door de aard en duur van de coronacrisis zullen er waarschijnlijk permanente veranderingen plaatsvinden in de structuur en potentiële groeipercentages van economieën. Meer besparingen in de particuliere sector kunnen een van de gevolgen zijn: huishoudens en bedrijven beperken respectievelijk consumptie en investeringen omdat ze voorzichtig blijven in het licht van extreme onzekerheid. Dit suggereert dat de publieke sector gedurende enige tijd aanzienlijke begrotingstekorten kan hebben om de algemene vraag te ondersteunen. Voorlopig kan de oplopende overheidsschuld in ieder geval worden volgehouden, aangezien de rentetarieven uitzonderlijk laag zijn.

Bekijk hier het hele rapport

Gerelateerde artikelen