Accountants Centurion stomverbaasd over oplichtingspraktijken
Tot dan toe dachten de accountants nog aan drie goedwillende mannen, die bevlogen werkten aan de ontwikkeling van projecten in Costa Rica. Die helaas mislukt zijn.
Dat bracht advocaat Simone Hoogeveen naar voren tijdens de tuchtprocedure, die door de stichting Beleggersbelangen Centurion en curator Wouter Korteweg is aangespannen tegen een registeraccountant van het accountantskantoor en een collega van het kantoor, die nu elders werkzaam is. De zaak diende vrijdag voor de Accountantskamer in Zwolle, met grote publieke belangstelling.
Gevangenisstraffen
In juli dit jaar zijn de drie directeuren van Centurion veroordeeld voor beleggingsfraude en oplichting tot gevangenisstraffen van drie en vier jaar. Zij beloofden beleggers gouden rendementen bij investeringen in vakantiewoningen. Het bleek een luchtbel: de eerste beleggers kregen uitbetaald met geld van latere beleggers, zoals dat gaat in een piramidespel. Er is ruim 26 miljoen opgehaald bij beleggers, waarvan een groot deel, naar schatting 23 miljoen, is verdampt in de rimboe van Latijns-Amerika.
Assurancerapporten
De accountants wordt verweten dat ze misleidende accountantsverklaringen en assurancerapporten hebben verstrekt, waarmee het vertrouwen van de beleggers gewonnen werd. De rapporten werden verstuurd aan de investeerders en potentiële investeerders. Met instemming van de accountants.
Het verweer van de beklaagden is dat ze slechts beperkte opdrachten hebben uitgevoerd, die voor hen goed controleerbaar waren. Zoals opgaven van belegde gelden en bijvoorbeeld een verklaring over het aantal vierkante meters dat was aangekocht. Het was wel de bedoeling dat ze ook jaarrekeningen zouden controleren, maar daar is het niet van gekomen.
Hun rol was volgens hen helder en beperkt, en dat hadden de beleggers kunnen weten. De beleggers gingen af op de vermelding van het gerenommeerde accountantskantoor in de brochures. Maar het moest voor hen toch duidelijk zijn wat de accountants wel, maar vooral ook niet hebben gedaan, liet de advocaat weten.
Zelfs toen voor de accountant duidelijk was dat Centurion zijn zaakjes niet op orde was, heeft hij nog een verklaring afgegeven. ‘Over een klein specifiek puntje’, namelijk de opgave van aangekochte gronden. En die klopte volgens hem. Het bedrijf werkte volgens hem ook aan het verbeteren van de administratie, die tot dan toe een rommeltje was. Reden waarom hij er wel vertrouwen in had.
De registeraccountant is begin 2014 nog hoogstpersoonlijk afgereisd naar Costa Rica en heeft met eigen ogen waargenomen dat er daadwerkelijk een project werd ontwikkeld. Hij had geen idee dat er sprake was van oplichting en dat hij zelf ook is misleid.
De registeraccountant en zijn collega hebben steeds ‘naar eer en geweten’ werkzaamheden verricht, liet hun advocaat weten. Ze hebben nooit aangezet tot misleiding, en zijn er zelf ook niet beter van geworden. Ze verzocht de tuchtrechter er verder rekening mee te houden dat de heren publiekelijk al zijn gestraft door de publiciteit.
(Zaaknrs. 16/1534 en 1535)
[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]
Lees ook: