Accountants: belastingschuld remt groei bedrijven

Het vertrouwen in de economie kavelt rap af.

West-Europa kent de op een na grootste daling in het vertrouwen, zo blijkt uit de cijfers van de Global Economic Conditions Survey (GECS). Nederland kampt met de gevolgen van de financiële steun tijdens de coronacrisis. De GECS is een wereldwijde enquête van de accountantsorganisaties IMA en ACCA onder bijna 1.000 accountants, waaronder meer dan 100 CFO’s.

Het vertrouwen in de economie is in het tweede kwartaal zoals verwacht fors gedaald, maar blijft boven het dieptepunt van tijdens de pandemie. Het niveau van de orders is licht gedaald, maar hoger dan op het dieptepunt in 2020. In 2023 loopt de inflatie hoogstwaarschijnlijk terug, maar de renteverhoging verhindert een sterke opleving van de economie. Centrale banken in Europa verhogen ook de rentes; in totaal met driekwart procent in het derde kwartaal in Europa.

Voor Nederland heeft het betalen van uitgestelde belastingen effect op de verwachte cashflows van bedrijven en daarmee de groei, zo blijkt uit de rapportage. Het afbetalen van de schuldenlast tast de cashflow van bedrijven aan, wat ten koste gaat van flexibiliteit en expertise van bedrijven.

Bijna zeventig procent van de respondenten uitten bezorgdheid over de toenemende operationele kosten. Naast de hoge energie- en transportkosten, die leveringstekorten veroorzaken, zijn de kosten ook opgedreven door de stijgende grondstofprijzen. Angst voor failliete klanten en leveranciers is in het tweede kwartaal niet toegenomen, maar is wel groter dan voor de pandemie.

Daarnaast wordt buurland Duitsland belemmerd in de groei door leveringsproblemen die veroorzaakt worden door de COVID-restricties in China. De economische groei zal in de komende maanden verwaarloosbaar zijn. De GECS wijst echter niet op een recessie, vanwege onder andere versoepeld fiscaal beleid en de besteding van gespaard geld door huishoudens.
 

Gerelateerde artikelen