Accountant wil geen ‘koehandel’ bij tuchtrechter

Een accountants die is aangeklaagd bij de tuchtrechter voelt er niets voor om ‘koehandel’ te bedrijven met een ontevreden cliënt.

Zaaknummer 17/2423

Een conflict dat zijn oorzaak vindt in een financiële kwestie kon daarom niet worden opgelost voor de Accountantskamer, ondanks pogingen van de voorzitter en andere leden. ‘U gaat een traject tegemoet dat veel energie en geld kost’, luidde de waarschuwing.

Een kleine ondernemer had ruzie gekregen met zijn nieuwe accountant, die fouten zou hebben gemaakt bij het samenstellen van de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting. De cliënt liet de boel controleren door zijn voorgaande accountant en heeft daarvoor extra kosten moeten maken.

Toen hij die indiende bij de huidige accountant had die wel een tegenreactie: extra kosten voor advisering bij de echtscheiding van de cliënt. Dat had hij eerst wel tot zijn taakomschrijving gerekend (samenstellen van jaarrekening van het bedrijf en aangifte inkomstenbelasting), maar nu het zo ging declareerde hij de gemaakte uren.

Kort en goed: de accountant vraagt 9000 euro voor zijn extra werk in verband met de echtscheiding, advisering, zijn cliënt wil 5000 euro zien voor extra gemaakte accountantskosten. De cliënt, de klager in de tuchtzaak, riep nog: ‘vierduizend’, om de zaak af te maken, maar de accountant voelde niks voor een deal op deze basis.

Over een week of tien, vijftien, doet de Accountantskamer uitspraak of de AA fouten heeft gemaakt: het financiële geschil zal daarmee niet opgelost zijn. 

Auteur: Petra van Walraven, Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen