Accountant Weyl Beef voor de tuchtrechter

De accountant van voorheen de grootste runderslachterij van het land staat maandag voor de tuchtrechter. De Accountantskamer eiste vorig jaar dat een tuchtklacht tegen hem moet worden voortgezet. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kreeg daartoe de opdracht.

De tuchtrechter vond voortzetting van algemeen belang nadat Pieter Lakeman zich als klager had teruggetrokken. Lakeman bevestigde destijds dat hij op verzoek van zijn opdrachtgevers, enkele schuldeisers van Weyl, zijn klacht introk. De accountant treft maandag niet alleen de AFM maar ook de Stichting Waakzaamheid Accountantsberoep, Schuldeisersbelangen Weyl Beef en de curatoren van het bedrijf tegenover zich.

De accountant van KPMG keurde de jaarrekeningen van 2008 en 2009 goed. Kort na de goedkeuring van deze laatste jaarrekening ging Weyl uit Enschede failliet. De onderneming lag kort voor het faillissement stil nadat ABN Amro en Fortis Commercial Finance het krediet hadden opgezegd na vermoedens dat de administratie onbetrouwbaar was. De bedrijfsleiding vroeg uit nood surseance van betaling aan, waarna een faillissement volgde. Volgens de curatoren geeft de jaarrekening vanaf 2001 een onjuist beeld van de winst. Weyl maakte volgens de jaarrekeningen in 2008 nog 3,3 miljoen euro en in 2009 nog 597.000 euro winst. Debiteuren en de voorraad zouden groter zijn weergegeven dan werkelijk. Volgens de curatoren was er in de jaarrekening een afwijking van ongeveer 45 miljoen euro op een balanstotaal van ruim 60 miljoen euro. In plaats van een eigen vermogen van 12 miljoen euro was er juist sprake van een negatief vermogen van 33 miljoen.

Uit het faillissementsverslag blijkt dat via een Belgische onderneming een grote kasstroom rondging waarbij ongedekte cheques werden gebruikt. Zo werd in België en Nederland liquiditeit gecreëerd zonder dat daar een waarde tegenover stond. Banken gingen door deze carrousel voor 26,5 miljoen euro het schip in. Door het faillissement verloren honderden werknemers hun baan.

De beide directeuren kreeg in oktober 2012 celstraffen opgelegd voor fraude.

Zaaknrs. 14/2716, 15/151, 15/714

(Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)

Gerelateerde artikelen