Accountant, wat weet jij van open software oplossingen?

Wat weet jij als accountant van open software oplossingen? En van de andere apps die hierop aansluiten? Als je antwoord ‘weinig’ is, zou het kunnen dat je een flinke zakelijke kans mist. Meer weten? Lees dan dit blog.

Samenwerking faciliteren

Steeds meer software oplossingen worden in plaats van alleen producten steeds meer platforms. Die bieden meer mogelijkheden voor samenwerking, communicatie en verbinding met andere partijen. Dat doen ze door het openstellen van hun software (het delen van api’s) en de creatie van communities en marktplaatsen. Exact Online doet dat ook, vertelt Marcel van de Sandt: “Het is geen product meer dat op zichzelf staat, het is een platform die allerlei samenwerkingen faciliteert. Supergaaf.”

Connected services en apps

Door dat soort platforms wordt het niet alleen makkelijker voor je klant om met jou, zijn accountant, samen te werken. Het wordt ook een stuk eenvoudiger om je cloud software breder te gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met bankkoppelingen en elektronische btw-aangifte. Dat zijn wat wij ‘connected services’ noemen. Denk daarnaast ook aan bijvoorbeeld het App Center. In het App Center vind je van alles dat Exact zelf niet maakt, maar providers zoals Caseware, Elsevier Nextens, Analys.io en Visionplanner wél.

Integreren en open maken

We kunnen niet alles voor iedereen maken. Daarom hebben we besloten een open en flexibel CRM te maken: dat betekent dat je het met alle nodige partijen kunt integreren. Dus als je bijvoorbeeld een fiscale applicatie hebt, die de klantgegevens uit CRM moet kunnen gebruiken. We zijn er druk mee bezig dat mogelijk te maken, met alle relevante applicaties.

Delen is beter

Zo’n samenwerking tussen verschillende softwarepartijen was nog niet zo lang geleden best ongewoon. Nu zijn zo ongeveer alle (toekomstbestendige) leveranciers het wel eens: het delen, integreren of openstellen van je product is een gelegenheid om je markt te vergroten en bovenal, om je klanten nog blijer te maken: soms met je eigen product, soms met dat van een ander. Maar als ze op elkaar aansluiten heeft de gezamenlijke klant wel de unieke oplossing die voor haar of hem ideaal is. En dat heb je dan samen mogelijk gemaakt.

Ken je platform, help je klant

Wat heb jij als accountant daar aan? Als je genoeg kennis hebt van 1 of zelfs meerdere oplossingen en hun bijbehorende platforms en partners, kom je makkelijk tegemoet aan de unieke softwarebehoeften van je klanten. En ben je goed bezig meerwaarde te leveren in de vorm van consultancy.

Betere info om mee te werken

Daarbij help je jezelf ook: als je klant werkt met oplossingen en apps waarvan jij weet dat ze goed op elkaar aansluiten, kun je meteen efficiënter werken en weet je zeker dat de informatie die je binnenkrijgt écht klopt. En wordt het een stuk makkelijker om het wel en wee van je klanten in de gaten te houden – en er zo nodig op in te springen. Zoals je klant van een betrokken accountant verwacht.

Meer kansen die je als accountant kunt pakken? We helpen je graag op weg. Lees het e-book vol tips van de experts.

[Door: Martin van Vliet. Hij heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de accountancymarkt en werkt sinds 2015 bij Exact. In de rol van Principal Product Marketing Accountancy legt hij verbinding tussen automatisering, branchepartijen, overheden, (app)partners binnen de accountancywereld.]