Accountant voor de rechter na ‘contractbreuk’

Een ondernemer verbouwde een pand in Ossendrecht en tekende een contract om er vijftig arbeidsmigranten in onder te brengen. Een paar maanden later zat hij met onbetaalde huur en een vervuild pand. Hij daagde de accountant met wie hij het huurcontract tekende voor de tuchtrechter.

17/1388

Ossendrecht ligt op steenworp afstand van België. En meteen voorbij de grens begint het Antwerpse havengebied. De accountant en zijn zakenpartner zagen een gat in de markt in deze regio. De Antwerpse haven trekt tienduizenden arbeidsmigranten uit Oost-Europa die maar geen onderdak weten te krijgen. 

,,Er is een tekort aan 100.000 kamers in deze regio'', zei de accountant maandag bij de Accountantskamer in Zwolle. De accountant wilde na jaren als RA gewerkt te hebben wat 'ondernemender' zijn. En dus startte hij in december vorig jaar met die zakenpartner een bedrijf om in dit gat te springen. De ondernemer die een leeg filiaal van de Rabobank opknapte, kent de markt ook. Op 24 maart dit jaar werd het contract getekend. De accountant tekende namens zijn bedrijf waarvan hij voor 50 procent eigenaar van was. Begin april vonden er zo'n vijftig arbeidsmigranten onderdak. Die huur voor die maand werd nog te laat betaald, maar daarna stokte de geldstroom helemaal. Toen de ondernemer het zat was en de migranten zijn pand uit wilde, kon dat niet. Ze werden immers beschermd door een huurcontract. De politie floot hem terug toen hij het pand wilde vergrendelen. Hij daagde de accountant voor contractbreuk. Want waarom betaalde zijn onderneming de huur niet?

De accountant had een verhaal dat er maar moeilijk inging bij de leden van de Accountantskamer. Zijn zakenpartner zou de migranten bij een ander bedrijf hebben onderbracht. En daarna was hij met de noorderzon verdwenen. Toch sprak hij de man eind mei nog toen de accountant zijn functie binnen het bedrijf opzegde. ,,Ik ben voor een karretje gespannen. Ik tekende een vijfjarig huurcontract en twee weken later al sta ik buitenspel. Met die kennis had ik nooit mijn handtekening gezet.'' Zijn bedrijf was een tussenpersoon in de hele overeenkomst. Het bedrijf dat de onderdak voor de migranten regelde, had een machtiging om van elke werknemers wekelijks 120 euro van het loon in te houden. Maar die groep migranten werd vervolgens bij een andere onderneming ondergebracht. Dat is wat de accountant bedoelde met 'buitenspel gezet worden'. Dat hij zich inspande voor de verhuurder, kon hij niet met stukken staven. ,,We hebben zo weinig in dit dossier waaruit uw inzet blijkt'', zei een van de leden van de Accountantskamer.

De ondernemer vroeg zich af waar die 120 euro per week dan gebleven was. Bovendien: hij kreeg 65 euro per week per werknemer. De migranten lieten half juli een bende achter, mogelijk omdat ook zij zich opgelicht voelden. ,,En ik mocht de rotzooi opruimen.'' Dat het volledig is misgelopen, erkende de accountant. ,,Als het enige verzachting is: ik ben er financieel ook op achteruit gegaan.''

Vonnis over circa vijftien weken.

Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen