‘Accountant vastgoedbedrijf TCN voor de rechter’

De accountant van het in 2012 omgevallen vastgoedfonds TCN wordt voor de tuchtrechter gedaagd.

Dat zei de officier van justitie in de strafzaak tegen de directeur van dat fonds. De curatoren hebben vermoedens dat de cijfers van het bedrijf rooskleuriger geschetst zijn dan werkelijk het geval was.

De TCN Groep ging eind 2012 failliet. Daarmee kwam ook een einde aan in totaal 53 of meer bedrijven die onder deze groep vielen. In totaal was er voor 523 miljoen euro belegd in vastgoed. De jaarrekening 2010 van TCN werd afgesloten met een winst van 11 miljoen euro maar in werkelijkheid had dat een verlies moeten zijn, concludeerden de curatoren. 

Daarnaast is er twijfel over het bestuursverslag 'dat een onverantwoord rooskleurig beeld geeft'. Volgens de curatoren moet worden onderzocht of KPMG – dat sinds 2003 de accountant van TCN was – ten onrechte de jaarrekening 2010 van een goedkeurende accountantsverklaring heeft voorzien. In dat geval heeft KPMG een wanprestatie gepleegd jegens TCN, stellen de curatoren. Ook kan het accountantskantoor in dat geval worden aangesproken op grond van een onrechtmatige daad jegens de schuldeisers, blijkt uit stukken van een rechtszaak waarin de rechtbank Amsterdam in juni 2017 uitspraak deed. In die zaak eisten de curatoren dat KPMG stukken zou overleggen. Het kantoor had dat eerder geweigerd, maar de rechtbank dwong ze dat alsnog te doen.

Omkoping
De rechtbank in Zwolle behandelde deze week een regiezitting in de strafzaak rond TCN. Voormalig directeur Rudy S. (62) uit Utrecht wordt verdacht van omkoping, witwassen, fraude en deelname aan een criminele organisatie. Hij zou Google-directeur Simon Tusha 1,7 miljoen euro hebben gegeven met als doel het leasecontract van Google voor het datacenter van TCN in de Eemshaven te verlengen. Ze zouden die deal in een hotel in San Francisco hebben besproken. Tusha zou in ruil voor strafvermindering meewerken aan een onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten. Hij zou ook zijn omgekocht in Groot-Brittannië. De Amerikanen brachten via een rechtshulpverzoek het Nederlandse Openbaar Ministerie op de hoogte van het onderzoek. Daarop besloot het OM onder meer directeur S. en zijn partner te vervolgen. Die strafzaak dient in september in Zwolle. Als het klopt dat het met TCN al eerder veel slechter ging dan uit de jaarrekening blijkt, dan is er een motief voor de directeur om Google om te kopen, denkt het OM. Het contract was van groot belang voor dat datacenter.

Advocaat Tom Lucas – die deze week directeur S. bijstond – overweegt te verzoeken om de Google-directeur in september op de zitting te horen. Hij vermoedt dat de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten afspraken hebben gemaakt. Daarmee werd voorkomen dat twee Amerikaanse verdachten, waaronder Tusha, ook in Nederland vervolgd werden. Tusha wordt volgens de advocaat in de VS vermoedelijk niet vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie. Dat zware verwijt staat wel op de dagvaarding van Rudy S. De directeur zou, samen met zijn vrouw en met Tusha die organisatie gevormd hebben met als doel de omkoping te verhullen. De officier van justitie benadrukte dat vooraf geen afspraken gemaakt zijn.

Wanneer de tuchtzaak tegen de accountant van KPMG dient, is niet bekendgemaakt.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Lees hier meer over tuchtrechtzaken en uitspraken

Gerelateerde artikelen