Accountant ‘stuurde valse facturen’
De klagers zijn ex-maten van de accountant tegen wie al meerdere procedures lopen en liepen. Hij was aanvankelijk in een eerdere tuchtzaak doorgehaald maar haalde in hoger beroep zijn gram: het werd omgezet in een waarschuwing. Toen was de klacht dat hij 'meer uren declareerde dan er in een dag zitten'. De jurist van de huidige groep klagers meent dat deze dit jaar onaangenaam verrast werden door facturen van Lodder voor 'verleende diensten'. Volgens de jurist zijn de facturen vals omdat die werkzaamheden nooit plaats hadden”want hij was al uit de organisatie gezet''. Aan het 'uit de groep zetten' van Lodder ging al de nodige wrijving vooraf. “Er moest iemand de baas zijn op de apenrots'', vatte de jurist Jan Willem van den Dries samen. Lodder zou op zijn 65e vertrekken, maar zorgde dat dit tot zijn 70e werd uitgesteld. Maar ook daarna bleef hij. Binnen het bedrijf heerste onderhand een sfeer van intimidatie. Mensen waren bang voor deze 'alleenheerser', deze 'zonnekoning'. Was je tegen hem, dan maakte hij je kapot, aldus Van den Dries.
En dan was er nog de sommatie tot terugbetaling van 563.000 euro. Dat zou een lening zijn geweest van Lodder aan de betreffende vennootschap. De grondslag van die vordering wordt betwist. Hij heeft deze ook niet met facturen onderbouwd, stelt de jurist. De laatste klacht is gericht tegen het 'lukraak' aanvragen van onder meer persoonlijke faillissementen van zijn ex-maten. Deze zijn allemaal afgewezen of teruggetrokken. “Een registeraccountant die een faillissementsverzoek indient tegen een particulier, moet zijn zaakjes op orde hebben. Maar dat had 'ie niet.''
‘Coup’
Volgens Lodder is de Lodder Groep onder zijn bezielende inzet succesvol gegroeid. Het bedrijf had in 2010 zeker 230 medewerkers. Een jaar later zat het bedrijf in zwaar weer. Hij leende 2,1 miljoen euro aan de groep en nu proberen zijn ex-maten onder de aflossing en rentebetalingen uit te komen. Lodder heeft het consequent over een coup die binnen het bedrijf tegen hem is gepleegd. “De klachten raken niet de kerntaken van een accountant. Die zijn gericht tegen mij in functie als crediteur. Er is geen sprake van een algemeen belang. De klagers vergeten dat het succes van de Lodder Groep mede te danken was aan de strakke leiding van Lodder'', las de gedaagde voor. “Ze hebben van dat succes geprofiteerd en blijven dat doen.”
Facturen
De facturen zouden dus vals zijn omdat Lodder toen geen werkzaamheden meer verrichtte. Maar hij stopte pas met zijn werk voor de Nidon Holding – waar klagers onder vallen – toen hij als directeur was ontslagen. En dat was na juli en augustus, waar de facturen over gaan. Tot de coup in juni 2016 werden de uren binnen de organisatie weggeschreven. Maar na 30 juni was dat niet meer het geval. “Ik zat letterlijk met mijn handen in het haar'', zegt Lodder. Vandaar dat hij deze facturen verstuurde. Of dat werk feitelijk is verricht? Ja, zei Lodder. Het was ook gebruikelijk binnen de organisatie om de uren per eind van de maand of eind van het jaar te dateren. Dus vandaar dat er 31-12 boven de factuur uit augustus stond.
Mediation
Of die 563.000 euro een schuld was van de holding aan de accountant, lijkt voor de tuchtrechter moeilijk te achterhalen. Zowel de accountant als de klagers hadden de jaarrekening niet bij de stukken gevoegd. De voorzitter wees beide partijen op de voordelen van mediation. Hij vreesde dat ook deze tuchtzaak weer een reeks van juridische procedures zou opleveren “en dat is zonde van ieders geld''. Vonnis over circa 15 weken.
(Zaaknr. 17/422)
[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]