‘Accountant schuwt elke verantwoordelijkheid’
Zaaknr. 17/1144
Haar man nam samen met zijn broer het bedrijf van hun vader over, zei de klager tegen de tuchtrechter vrijdag. Hoe het in de zaak liep, daarover kreeg ze weinig te horen. Maar toen het huwelijk spaak liep en ze herhaaldelijk geen antwoorden kreeg op haar vragen, belde de accountant haar eindelijk terug. Terwijl ze langs de lijn bij een hockeywedstrijd stond, hoorde ze dat er sprake van een schuld van 10.000en euro's. Ze schrok en vreesde dat het geld van haar vader – die 40.000 euro voor de kinderen opzij had gezet – in gevaar kwam.
Haar man bleef intussen maar geld uitgeven, zei ze. Van hem noch van de accountant hoorde ze meer. Ze schrok van een naheffing van de fiscus van 7.500 euro. ,,Die rekening-courantschuld was grotendeels in privé ontstaan. Uitleg erover kreeg ik niet. Geen uitleg, geen antwoorden.'' De accountant wist dat ze in scheiding lag maar ze meed ieder contact, aldus de klager. ,,Dat ze het gemeenschappelijk belang voor ogen had, dat gaat dus niet op.'' Op haar beurt was het de accountant die de klager verweet haar niet voldoende achter de broek aangezeten te hebben. ,,Ze dacht dat mijn man ook namens mij sprak, maar dat kan niet: ze wist immers van de scheiding. Ze vermeed welbewust iedere communicatie en lijkt mij daarvan nu de schuld te geven. Ze schuwt haar verantwoordelijkheden.''
De accountant verweerde zich door duidelijk te maken dat geen standpunt in het voor- of nadeel van de man of vrouw had ingenomen. Ze handelde juist integer. ,,Ik heb zeker niet gewild het beroep in diskrediet te brengen. Daar is het beroep veel te mooi voor.'' maar welke waarborgen nam ze tegen een mogelijke bedreiging voor haar onafhankelijkheid? Had ze met beide cliënten gesproken, vroeg de voorzitter. Nee, dat had ze niet gedaan, zei de accountant. Ze vond het gevoelig liggen, om haar op te bellen met de vraag of ze in scheiding lag. De voorzitter vroeg zich af of dat juist niet getuigde van professioneel gedrag. ,,De man zei dat de gezondheid van zijn vrouw niet goed was. En later trad hij ook namens haar op'', aldus de beklaagde. Achteraf bezien had ze zeker ook met de vrouw contact moeten opnemen. Ze had er wel over nagedacht of ze bij een scheiding nog wel namens beide cliënten kon optreden, maar ze had er niets mee gedaan.
Vonnis over circa 15 weken.
Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle