Accountant ‘pion in Europese miljoenenfraude’

Een bedrijf uit Den Bosch had onterecht voor 21 miljoen euro aan Europese subsidies gekregen. De onderneming ging over de kop en de miljoenen zijn niet teruggevonden. Vrijdag moest de accountant zich bij de tuchtrechter in Zwolle verweren hoe het kon dat hij de subsidieverklaringen had afgegeven.

Het Europese fraudebestrijdingsbureau OLAF deed onderzoek naar EDC, wat staat voor European Design Center. Het bureau begeleidde startups die voor Europese subsidie in aanmerking zouden komen. Een van die projecten was BCreative waar de betrokken accountant assurance-verklaringen voor verschafte. De bevindingen van de accountants van de Europese Commissie waren schokkend, meldde het Openbaar Ministerie. “Over de hele onderzochte periode bleek dat 92 procent van de kosten niet subsidiabel was.'' Kijkt het OM naar alleen de verklaringen van de betrokken accountant, dan stijgt dat percentage naar ruim 98 procent. De FIOD vroeg bij de accountant alle dossiers op, maar vond helemaal niets van controlewerk. Hoe was dat mogelijk bij dossiers waar zoveel geld in omging?

Volgens het OM deed de accountant weinig anders voor zijn geld dan het opmaken van twee assurance-verklaringen en het sturen van een rekening aan zijn cliënt. Want waarom toonde de accountant het ongelijk van de klagers niet aan door het controledossier alsnog in deze tuchtzaak in te brengen, vroegen de raadslieden namens het fraudeparket van het OM zich af. De raadsman van de accountant beweerde dat zo'n dossier er wel is. Als dat zo is, heeft de accountant een probleem, stelde het OM. Dan zou hij in een strafrechtelijk onderzoek dossiers “niet hebben uitgeleverd terwijl hij daartoe wel was verplicht''. Die strafzaak loopt overigens tegen een of meerdere bestuurders van EDC. Mogelijk buigt de rechtbank in Den Bosch zich daar later over. De accountant is geen verdachte in die zaak.

En waarom had de accountant in het digitale dossier niets van controlewerkzaamheden vastgelegd? “Wellicht dat hij ook kan toelichten hoe het kan dat ruim 21 miljoen euro aan activa bij het faillissement, anderhalf jaar na het afgeven van de assurance-verklaring, niet alleen helemaal blijkt te zijn verdampt, maar dat de curator ook helemaal niets van het bestaan van die activa in de voorafgaande periode heeft kunnen vaststellen'', aldus een van de advocaten namens het OM. EDC ging in oktober 2013 failliet.

Bijvangst

Volgens de raadsman van de accountant was zijn cliënt slechts 'bijvangst' in het strafrechtelijk onderzoek. Het OM heeft de accountant nooit gevraagd specifiek naar het bestaan van controledossiers. “Het OM kan vermoeden dat die er zijn. En die dossiers zijn er ook. Ook is mijn cliënt nooit gehoord. Het lag op het juridische bordje van het OM om nog voordat iets naar buiten ging betreffende een verzoek om meneer beroepsmatig voor enige tijd te verbannen, hem de mogelijkheid tot wederhoor was geboden.'' Volgens hem kun je alleen op basis van deze gegevens de klacht niet gegrond verklaren. De accountant zei ook wel degelijk een goed dossier samengesteld te hebben. Maar ook de Accountantskamer beschikte daar niet over. Daarom besloot de tuchtrechter dat de accountant deze alsnog aan het OM moet overdragen en om die reden de zaak aan te houden. Dan krijgen beide partijen nog de kans daarop te reageren. Wanneer dan een vonnis wordt verwacht, is niet bekend.

(Zaaknr. 16/3002)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]  

Gerelateerde artikelen