Accountant na berisping opnieuw voor tuchtrechter

Na een berisping in 2011 door de Accountantskamer stond in 2014 andermaal de NBA op de stoep. De AA kreeg opnieuw een tuchtklacht aan de broek vanwege ernstige tekortkomingen. De beklaagde werkt aan verbetering, zei hij maandag.

Dat er tekortkomingen waren in zijn bedrijf, dat kon de AA wel erkennen. ‘Onvoldoende vastlegging, ja, maar dat de NBA verwijt dat ik mijn beroep niet serieus neem, vind ik te ver gaan.’ Na kantoortoetsingen in september 2008 en oktober 2010 kreeg hij eind 2011 de maatregel van berisping opgelegd. Sindsdien was er weinig tot niets verbeterd, zo viel uit de klachten van de NBA op te maken. Er werd onvoldoende vastgelegd, belangrijke stukken over de toereikendheid van financiële overzichten ontbraken, de planning was onvoldoende op orde en geheimhouding en meldingsplicht waren onvoldoende gewaarborgd. De AA heeft een kleine praktijk en kent alle klanten. Reden voor hem niet alles vast te leggen, zou hij de NBA geschreven hebben. ‘Uit zijn reactie blijkt dat hij dit belang nog altijd onvoldoende onderkent’, aldus de gemachtigde van de NBA. ‘En dat valt hem zwaar aan te rekenen.’

Als kleine ondernemer sta je constant onder druk, zei de beklaagde AA. ‘Er zijn dingen blijven liggen, daar kan ik niet omheen.’ Een waarnemer had hij niet meer, omdat die inmiddels was uitgeschreven in het register. Ook onderdeel van de klacht van de NBA was dat hij onvoldoende aan opleiding had gedaan. De AA zei echter aan de Vrije Universiteit rechten te studeren. Na de bachelor pakte hij de masteropleiding op. Hij volgde colleges, maar hield ook hiervan geen urenregistratie bij. Dat kon ook niet, omdat hij als deeltijdstudent geen colleges bij mag wonen. Een constructie die nogal wat vragen opriep bij de Accountantskamer. Op de vraag wat deze studie toevoegt voor het beroep van accountant, zei hij zich vooral op belastingrecht te concentreren. ‘Ik kan me geen fiscalist veroorloven, dus wil ik me dat eigen maken.’ Inmiddels heeft hij een externe partij ingeschakeld om verbeteringen door te voeren. Een toets nu zou hij doorstaan, meende hij. De uitkomst van deze tuchtprocedure kan van groot belang zijn voor hem. ‘Ik leg mijn lot in jullie handen’, zei hij afsluitend.

Vonnis over circa tien weken.

Zaaknr. 15/1400

[Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle ]

Gerelateerde artikelen