Accountant moet vooraf exact uurtarief met opdrachtgever bespreken

Een accountant heeft zorgplicht om vooraf het exacte uurtarief met een opdrachtgever te bespreken. Zomaar achteraf een afgesproken uurtarief verhogen vanwege duurdere werkzaamheden mag niet, zo heeft Rechtbank Limburg onlangs geoordeeld.

Adviseur X heeft uit hoofde van een overeenkomst van opdracht voor Y diverse werkzaamheden verricht, zoals het samenstellen van de jaarrekening en het verzorgen van de fiscale aangiften. Als tarief voor deze werkzaamheden is een gemiddeld tarief van € 60 per uur afgesproken. Y weigert echter de door X aan hem toegezonden facturen te betalen omdat hem is gebleken dat het door X gehanteerde uurtarief € 80 bedraagt, hetgeen niet is overeengekomen.

Gelet op het verschil van € 20,00 per uur, zijnde een verschil van ruim 30%, is Rechtbank Limburg in deze civiele procedure van oordeel dat als achteraf uit de facturen blijkt dat het gemiddelde tarief anders is dan het overeengekomen tarief, het op de weg van de adviseur ligt in het kader van zijn zorgplicht naar zijn opdrachtgever, zijn cliënt daar vooraf op te wijzen in het geval hij andere, duurdere werkzaamheden is gaan verrichten.

Gesteld noch gebleken is dat dat in casu is gedaan. Voor die werkzaamheden acht de kantonrechter dan ook slechts € 60,00 per uur exclusief btw toewijsbaar. De declaraties van X moeten dienovereenkomstig worden verminderd.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen