Accountant moet sociale gelijkheid meetbaar maken

Onderzoek van ACCA ziet accountant als spil voor duurzaamheid.

Het meten van het maatschappelijk rendement van bedrijven wordt minstens zo belangrijk als het realiseren van financiële doelen. Dat zal moeilijk worden, maar het is nodig. Accountants moeten vooroplopen om bedrijven te helpen om deze slag naar duurzaamheid te maken.

Dat staat in een recent onderzoek van ACCA, de Association of Chartered Certified Accountants. Ook andere financiële professionals moeten de slag naar meetbare duurzaamheid maken. 

ACCA wijst erop dat regelgevers steeds meer eisen stellen aan maatschappelijke prestaties van bedrijven, met name als het gaat om sociale gelijkheid en milieubescherming. Aandacht voor maatschappelijke kwesties gaat een wezenlijk onderdeel uitmaken van het vak van accountants en financciële professionals. 

De mate waarin accountants erin slagen om maatschappelijke vraagstukken op de agenda te krijgen, is bepalend voor de levensvatbaarheid van bedrijven, stelt Helen Brand, CEO van ACCA. “De accountancy speelt een grote rol bij een rechtvaardige transitie, niet in de laatste plaats bij de rol daarin van het sociale aspect. De sector kan het zich niet veroorloven om zich daaraan te onttrekken.

Volgens ACCA leggen bedrijven het accent van duurzaamheid nu nog op milieuaspecten. Maar sociale rechtvaardigheid gaat net zo’n belangrijk onderwerp worden bij de transitie naar duurzaamheid, aldus Clive Webb, Senior Insights Manager bij ACCA. “Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. De sociale agenda is een vitaal onderdeel van de transitie. Dat dit moeilijk meetbaar is, mag geen excuus zijn voor een gebrek aan actie.”
 

Gerelateerde artikelen