Accountant moet op zoek naar nieuwe manier van samenwerken

De accountant staat steevast hoog genoteerd in lijstjes van beroepen die met uitsterven worden bedreigd. Recent onderzoek van de OESO (The Risk of Automation for Jobs in OECD Countries) laat zien dat het zo vaart niet loopt. Toch moeten accountants op zoek naar nieuwe samenwerkingen om te overleven. Hoe ga je als accountant om met de veranderende markt?

Het verschil met eerdere onderzoeken is te wijten aan het inzicht dat vooral onderdelen van het accountancy-proces zijn te automatiseren, en niet de hele bedrijfstak. Desondanks zullen niet alle accountants overleven en moeten zij op zoek gaan naar nieuwe manieren van samenwerken.

“Steeds meer is te automatiseren”

Robotic Accounting
De laatste jaren zorgen slimme functies ervoor dat steeds grotere delen van het boekhoudproces zijn te automatiseren. Het ophalen van facturen, automatisch laten herkennen van factuurinformatie en het automatisch boeken van een factuur zijn werkelijkheid geworden. Tel daar robots die de bankadministratie verwerken en de directe BTW aangifte bij op en een volledig geautomatiseerde boekhouding is mogelijk. Het negeren van deze trend door accountants mag met recht struisvogelpolitiek worden genoemd.

Ondernemer wil sneller inzicht
Door de snel veranderende wereld hebben ondernemers behoefte aan sneller inzicht in hun cijfers. Zij willen documenten sneller aanleveren en bijna realtime weten waar ze aan toe zijn.

De Belastingdienst gaat hierin mee door het fotograferen van bonnen en facturen in veel gevallen toe te staan. 

Steeds meer ondernemers factureren online of doen de boekhouding zelfs helemaal zelf. Accountants kunnen dus niet anders dan te erkennen dat hun rol verandert naar controle en advies. Op die gebieden zullen zij hun toegevoegde waarde blijven houden.

“Zelfs de Belastingdienst gaat hierin mee…”

InformerOnline ondernemers factureren online en maken foto’s van alle bonnen. Vervolgens gaan alle robots aan de slag en controleert de accountant alle automatische boekingen. Voor slechts €5 per maand kun je als ondernemer op een moderne manier samenwerken met een ondernemer. InformerOnline is het enige boekhoudpakket met zowel het keurmerk Zeker-OnLine, ontwikkeld in samenwerking met de Belastingdienst, als het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden van onderzoeksbureau GBNED.