Accountant mag werkzaamheden voor wanbetaler stopzetten

Mag een accountant zijn werkzaamheden voor een cliënt beëindigen wanneer deze zijn rekeningen niet betaalt? Jazeker, oordeelde vrijdag de rechter in de Accountantskamer.
De accountant in kwestie schortte werkzaamheden voor een cliënt op, nadat deze enkele verschuldigde betalingen niet had voldaan. Een en ander leidde tot een juridisch geschil, waarin Accountantskamer in Zwolle uitsluitsel moest bieden. Deze oordeelde dat de klacht tegen de accountant in alle onderdelen ongegrond is. 
Afweging van belangen
Het staat een accountant "in het algemeen vrij" de overeengekomen werkzaamheden, of een deel daarvan, voor een cliënt te beëindigen bij het uitblijven van betalingen. Hij mag in zo’n situatie een civielrechtelijk standpunt innemen, al moet de accountant daarbij wel de belangen zorgvuldig afwegen. In het geval van de bovengenoemde zaak woog het eigen belang van de accountant zwaarder dan de voor hem kenbare belangen van de cliënt die geschaad zouden kunnen worden. 
Oordeel van accountant juist
Er is niets aangevoerd waardoor de afweging van de accountant anders had mogen uitvallen dan deze heeft gedaan, oordeelde de rechter. Zodoende kreeg de accountant gelijk in zijn oordeel de werkzaamheden voor de cliënt stop te zetten. 
Procedurenummer: 14/97 Wtra AK
Gerelateerde artikelen