Boetes agrariërs voor door accountant ontdekte fraude

Drie Groningse boeren en een medewerker van een landbouwmechanisatiebedrijf uit Midwolda hebben werkstraffen en boetes gekregen wegens het frauderen met EU-subsidies. Die fraude kwam aan het licht door een oplettende accountant.

Eerder over deze zaak verschenen: 'Fraude boeren met EU-subsidie ontdekt door accountant'

Een accountant van KPMG deed in 2015 een melding bij de Financial Intelligence Unit (FIU) van ongebruikelijke transacties bij het landbouwmechanisatiebedrijf uit Midwolda. Hij bracht hiermee mogelijk het Openbaar Ministerie op het spoor van een veel vaker gebruikte vorm van fraude met EU-subsidies door agrariërs. 

De fraude zat volgens het OM vrij simpel in elkaar. Agrariërs krijgen bij de aanschaf van bepaalde landbouwvoertuigen subsidie van de EU. Hiervoor zijn facturen en orderbevestigingen nodig voor de aanschaf van die voertuigen. In samenspraak met de boeren kwam de onderneming uit Midwolda consequent met facturen met daarop veel hogere bedragen. Zo werden per keer tienduizenden euro's te veel aan subsidie overgemaakt. Het is een systeem op basis van vertrouwen, aldus de officier van justitie, en dat maakt ontdekking van deze vorm van fraude zo lastig.

Zeker negen agrariërs fraudeerden maar zes van hen wisten de zaak te schikken met het Openbaar ministerie. Drie stonden terecht in een openbare strafzaak in de rechtbank in Zwolle, samen met de directeur en zijn zoon van het landbouwmechanisatiebedrijf. 

Een agrariër uit Finsterwolde kreeg een werkstraf van 60 uur en een boete van 7.500 euro. Twee andere boeren kregen respectievelijk werkstraffen van 40 en 20 uur en boetes van 2.700 en 1.000 euro. De directeur van het landbouwmechanisatiebedrijf werd vrijgesproken omdat hij geen weet had van de fraude binnen het bedrijf. Hij had zijn leidinggevende taken al afgestoten. Tegen hem was 9 maanden cel geëist omdat het OM in hem de hoofdverdachte zag. Zijn 43-jarige zoon die binnen het bedrijf contact met de agrariërs had, kreeg een taakstraf van 160 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen hem was een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. De rechtbank kwam lager uit vanwege de vermoedelijk korte duur van de fraude. Ook verdiende de man er zelf niets aan.

Het OM gaat mogelijk meer boeren vervolgen die op deze wijze gefraudeerd hebben met EU-subsidies.

Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen