‘Accountant in fraudezaak misleid met valse brief’

Een 69-jarige Griekse ondernemer die verdacht wordt van miljoenenfraude bij de melkfabriek in Kampen wist de accountant met een valse brief om de tuin te leiden. 

Dat meldde het Openbaar Ministerie op de strafzaak maandag.

Een jaar nadat de Griekse ondernemer John K. directeur was van melkfabriek Lyempf in Kampen, ging het bedrijf failliet. Meer dan 90 werknemers van de ruim honderd jaar oude melkfabriek kwamen op straat te staan. 

Over wat er gebeurd is met het geld van de fabriek, zijn meerdere lezingen. De twee belangrijkste stonden in de strafzaak tegenover elkaar. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Griekse eigenaar van een scheepswerf en meerdere mediabedrijven in Griekenland van omvangrijke faillissementsfraude. 

Lyempf had in 2010 een contract met DSM om gedurende 30 maanden gisten te drogen in een van de twee toren van de fabriek aan de IJssel. Maar Lyempf had direct geld nodig. Dus verpandde K., toen net directeur, dat contract aan de Londense vestiging van Deutsche Bank. De bank mocht maandelijks een half miljoen euro bijschrijven, terwijl aan Lyempf direct 12,4 miljoen werd overgemaakt. K. stelde vervolgens een valse brief op om de accountant van het kantoor De Jong en Laan om de tuin te leiden. Daarin staat dat de 12,4 miljoen euro is uitbetaald door zijn scheepswerf Gramen. Op die manier schafte K. dus de melkfabriek aan. “Een sigaar uit eigen doos'', hield de voorzitter K. voor.

Vampier
Vervolgens verdween het geld binnen twee weken van de bankrekening van Lyempf. Zonder dat geld, en zonder de kasstroom van maandelijks 5 ton, werd de geldnood groter. Terwijl de liquiditeitsproblemen steeds nijpender werden, zat de Griek thuis met hartproblemen. Hij had inmiddels afscheid genomen van zijn functie als directeur, zei hij. Kort erna, in april 2011, ging Lyempf failliet. 

De Griekse ondernemer wordt verweten dat hij als een vampier de fabriek leegzoog, verwoordde de officier het beeldend. Schuldeisers wachten tot op de dag van vandaag op hun geld. De curator, maandag ook in de zaal, meldde op de gang desgevraagd dat het faillissement nog altijd niet is afgerond. Tot nu toe had de Griek gezwegen over zijn avontuur in Kampen. Op eerdere zittingen was hij niet verschenen. Dat was omdat een bevel bewaring was afgegeven in de faillissementszaak. K. weigerde informatie af te geven aan de curator, iets waartoe hij wettelijk wel verplicht was. Door het bevel op te schorten, kon K. zonder vrees te worden opgepakt zijn strafzaak bijwonen.

Tegenover de rechters deed hij uitgebreid uit de doeken hoe het volgens hem wel is gegaan. Begin 2010 had Lyempf in Kampen geld nodig. De melkmarkt was ingestort, zo zei de advocaat van de Griekse ondernemer. K. wilde wel in de melkfabriek aan de IJssel investeren. Niet de melkmarkt was voor hem interessant, maar de vinding van een chemicus uit het lab van Lyempf. Deze chemicus had volgens hem een techniek bedacht om eiwitten aan olijven te onttrekken. K. was niet alleen directeur van een Griekse scheepswerf, hij had ook een olijfboomgaard. Om de techniek te mogen gebruiken, moest hij de melkfabriek overnemen, zo stelde hij. Zijn scheepswerf leende Lyempf 6 miljoen euro. Er werden miljoenen naar Griekenland overgemaakt om daar fabrieken met deze eiwittechnologie op te zetten. Maar een succes was het niet: de fabrieken hebben nooit gedraaid.

Volgens zijn advocaat is van fraude geen sprake. De vervalste brief is niet door haar cliënt gemaakt. Ze vroeg om vrijspraak. De rechtbank doet op 30 september uitspraak.

De uitspraak: Twee jaar cel voor frauderende oud-directeur melkfabriek

Gerelateerde artikelen