Accountant in 2020: gespecialiseerde VAR ofwel waarde toevoegende wederverkoper?

Accountingtoday publiceert vandaag een terugblik op de ‘Fall collaborative’ conferentie van de Information Technology Alliance, een organisatie die als missie heeft de “samenwerking te bevorderen tussen accountants, adviseurs en leveranciers van administratieve software, hardware en diensten, opdat hun cliënten beter hun taken kunnen verrichten ”. Tijdens de bijeenkomsten formuleerden vertegenwoordigers uit de drie sectoren een visie op de toekomst van de accountancy-dienstverlening. Wat zijn de kansen en bedreigingen?

Een van de interessantste aspecten was wel de aanstaande (en door de automatisering van de boekhouding broodnodige) diversificatie van diensten en producten. Accountants worden langzaam maar zeker naast dienstverlebeers ook Value Added Resellers (VAR) van administratieve diensten en producten. Cloud en cloud-diensten veranderen het businessmodel van alle partijen die zich bezig houden met het implementeren van en adviseren rond administratieve systemen, van P2P tot ERP business analytics. Tien jaar geleden hielpen de Big4 de klant één of twee merken ERP-systemen aan te schaffen en in te richten; vandaag de dag assisteren ze niet alleen rond SAP maar bij de keuze tussen tientallen oplossingen, al dan niet via de cloud geleverd. Bovendien helpen ze met security-vragen, P2P, CRM-oplossingen en – jawel – Big Data. Wil een dienstverlener rond administratieve systemen overleven, dan zal zij zich moeten positioneren als de nr 1 vertrouwde en betrouwbare adviseur, assistent én leverancier/reseller rond alle administratie issues die een technologisch raakpunt hebben. Alle, dus.

 

Daarvan is weer de consequentie dat er specialisatie zal optreden. Opdrachtgevers verwachten van hun ICT-leverancier dat ze verstand van de business hebben ( net als van hun CFO). Hetzelfde geldt natuurlijk dan ook van hun accountant. In de VS is een duidelijke tendens te zien dat de grotere kantoren zich specialiseren op twee of drie sectoren, al naargelang hun vestigingsplaats en umfeld.

 

www.accountingtoday.com

 

Gerelateerde artikelen